Andrei Baciu, secretat de stat în Ministerul Sănătății: Vărful valului 6 va fi atins în luna august

Andrei Baciu, secretat de stat în Ministerul Sănătății: Vărful valului 6 va fi atins în luna august
Secretarul de stat Andrei Baciu. Sursa: Facebook

Numărul cazurilor de Covid-19 crește constant, astfel încât, autoritățile țin să calmeze populația și afirmă că momentan nu se gândesc să impună restricți. Andrei Baciu a declarat că vârful valului 6 va fi cel mai târziu la sfârșitul lunii august.

Valul 6 al pandemiei

„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări – n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual”, a declarat Andrei Baciu.
Specialiștii de la Ministerul Sănătății și cei de la Institul Național de Sănătate Publică au lucrat la mai multe scenarii de lucru, care previzionează și o creștere mai mare a numărului de cazuri, conform spuselor lui Andrei Baciu.
„Sunt două scenarii: unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu – să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”, a explicat Andrei Baciu.

Reziliența sistemului medical

Andrei Baciu a mai ținut să precizeze că autoritățile se pregătesc activ pentru a face față provocărilor noului val, evidențiind faptul că sistemul medical este capabil să ofere asistență și tratament pentru oricine ar avea nevoie.
„În momentul de față, paradigma se schimbă puțin, pentru că vorbim de o tulpină mult mai contagioasă, dar care nu și-a crescut severitatea agresiunii asupra organismului și atunci nu te mai uiți neapărat la numărul de cazuri, poate să fie o estimare mai puțin fidelă față de capacitatea de reziliență a sistemului de sănătate, capacitatea ta ca sistem de a gestiona cazurile. Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat.

Vorbim cam de același tablou clinic, vorbim cam de aceleași persoane aflate la risc. Un singur element este nou, faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:34 - A sfidat toate regulile de circulație: comportamentul haotic în trafic al unui șofer din județul Hargita i-a îngrozit pe toți
15:28 - Ligia Deca, după ce a aflat că bugetul ministerului pe care-l conduce e la un minim istoric de 2,1%: E acoperitor pentru funcționarea normală. În 2013 spunea că 6% din PIB pentru Educație e singura șansă pentru o democrație funcțională
15:24 - Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI (surse)
15:16 - Amenzi pentru șoferii care făceau drifturi în Poiana Brașov. Legea prevede amenzi de până la 725 de lei pentru „derapaje controlate, în vederea întoarcerii și rotirii autovehiculului”
15:13 - Ploiești: peste 130.000 de apartamente fără căldură furnizată în sistem centralizat. „E o minciună, avem gaz”
15:03 - Ramona Olaru și Cătălin Cazacu și-au spus adio după un an de relație, chiar în prag de Sărbători: „Nu ne mai vorbim de destul timp”
14:54 - Adrian Cioroianu, după reacția Germaniei la vetoul Austriei: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci, și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern” (VIDEO)
14:42 - Anunț care vizează transportul gazelor din Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz în plin scandal România – Viena pe spațiul Schengen
14:37 - Mărturia românilor din Austria: „Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea noastră în Schengen”
14:25 - Cantități record de gaze importate de Republica Moldova din România, pe la Ungheni