Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Stresul, fumatul și zahărul favorizează apariția cariilor. Explicațiile specialistului (VIDEO)

Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Stresul, fumatul și zahărul favorizează apariția cariilor. Explicațiile specialistului (VIDEO)

Alina Bădic a vorbit, în ediția specială de sâmbătă seară a emisiunii „360 de grade”, despre sănătate, în special despre problemele dentare, cauzele acestora și cum pot fi ele prevenite.

Invitata Alinei Bădic a fost dna. dr. Adriana Celibidache, medic primar specialist stomatologie generală, specialist în tehnică laser şi estetică dentară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ediție specială „360 de grade”: Stresul și fumatul favorizează apariția cariilor

„Modul de îngrijire, igiena e elementară, dar, pe lângă igienă, factorul stres e foarte important. Statistic, chiar la tineri am văzut și pentru faptul că avem pacienți pe care îi chemăm la reevaluări, la trei luni sau la șase luni, observăm după o perioadă scurtă de un an foarte multe procese carioase. Inevitabil întreb dacă au avut vreun examen, o problemă, un stres foarte mare.

În urma unui stres, examen, divorț, probleme, într-adevăr, concentrația calciului în smalț scade și apar aceste procese carioase. Deci stresul influențează foarte mult. Dacă ești și fumător, atunci acest proces e amplificat.

Fumul de țigară se depune pe smalț. Acesta, de obicei, e lucios. Noi ne spălăm pe dinți și, în urma acestui procedeu, simțim că e lucios și e bine. La cel care fumează un pachet pe zi, smalțul nu mai e atât de lucios. Oricât s-ar spăla, e foate aderent și facilitează depunerea plăcii dentinare și, implicit, se inflamează gingia și apar procesele carioase”, a explicat medicul.

Ediție specială „360 de grade”: Dulciurile fac rău dinților

„Factorii sunt cumulativi, stres, vicii și alimentația. Alimentația, într-adevăr, e foarte importantă.

Dacă pacientul consumă foarte multe zaharuri, inevitabil are foarte multe procese carioase. Când eu consult un copil, văd imediat dacă consumă multe dulciuri. Sfatul meu pentru părinți în special: eu i-aș ruga, e foarte greu ca tu, ca părinte, să-l împiedici și să-i spui că nu are voie, dar ar trebui să nu mai cumpere, să nu mai aibă în casă multe dulciuri”, a mai spus specialistul.