Legea RCA este obligatorie şi pentru căruţaşi. Sutele de mii de căruţe care circulă pe drumurile din România vor avea nevoie de asigurare. Această situație este cauzată de schimbarea definiției termenului de "vehicul", dar și a paragrafelor din vechea lege care defineau obligativitatea asigurării.
Potrivit ordonanței de Urgență privind RCA, oamenii care dețin căruțe sunt obligați la rândul lor să le asigure. Cel mai probabil însă, acest aspect este o scăpare din lege, autorii nu au fost conștienți de însemnătatea modificarilor aduse, potrivit profit.ro.
Actul normativ schimbă definiția termenului de vehicul în așa fel încât proprietarii atelajelor cu tracțiune animală, care au nevoie de înregistrare, nu mai pot circula legal fără poliță RCA. Vorbim despre articolul 2, din ordonanţă care definește vehiculul şi articolul 4 care arată pentru cine este obligatorie încheierea contractului RCA.
În baza acestor două articole, Poliția poate oricând să treacă la amendarea celor care circulă cu căruțe, inclusiv pe drumurile comunale. În România, proprietarii căruțelor sunt obligați să își înregistreze căruța la Primăria comunei de care aparțin și, mai mult, plătesc și o taxă anuală pentru aceasta. Așadar, potrivit definiției din OUG, căruțele sunt înregistrate, deci nu sunt excluse din categoria "vehiculelor".
Potrivit Institutului Național de Statistică, exploatările agricole de toate tipurile din România utilizează peste 720 mii de care și căruțe. Această aberație a fost sesizată inclusiv la nivelul ASF, care nu a luat încă nicio măsură în acest sens.
Aberații în legea RCA: Polița de asigurare va deveni obligatorie pentru căruțele care circulă pe drumuri publice
#DIRECT_ONE_3eu2ci#