Pentru că poluează mai mult decât motoarele pe benzină, statele europene anunță că doresc să renunțe la motoarele diesel. Începând cu anul 2025, în Norvegia nu vor putea fi vândute decât mașini cu motoare verzi și nu este singura țară care ia o astfel de decizie.
România va trebui, la rândul său, să urmeze exemplul celorlalte țări europene, deoarece oficialii Comisiei UE au stabilit un calendar prin care își propun ca emisiile de carbon să fie reduse la zero, potrivit click.ro.
Până în 2050, emisiile generate de sectorul transporturilor ar trebui să scadă cu 90%. Având un ciclu de viață de 15 ani, vânzările mașinilor cu motoare pe benzină sau motorină ar trebui suspendate până în 2035. Un aspect pozitiv în sectorul auto românesc îl reprezintă creșterea cererii pentru autoturismele electrice.
„În anul 2022, estimăm că se vor vinde circa 10.000-12.000 de maşini electrice în România, iar numărul maşinilor pe benzină, hibrid şi electrice va creşte puternic în anii următori, astfel încât, în 2030, nu o să se mai vândă nicio maşină pe motorină în România”, a declarat Dan Vardie, președintele APIA, citat de ZF.
El a mai declarat că „România are nevoie de o asumare la nivel guvernamental, a industriei şi a consumatorilor, a trecerii spre un parc de maşini cât mai puţin poluante”.
Un alt aspect important este faptul că mașinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi și vor beneficia de mai multe facilități.
„Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Mediului, Tzancos Barna.
Ce companii celebre vor renunța la motoarele pe combustibil
Printre companiile care au anunțat că vor renunța la motoarele pe combustibil se numără Vokswagen, Mercedes-Benz, Audi și Nissan.
„Dacă veţi vrea să cumpăraţi o maşină nouă în 2036, nu va fi o alegere. Maşina va avea motor electric, chiar dacă se potriveşte sau nu nevoii clientului, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă există energie verde şi infrastructura necesară pentru a o încărca”, a spus Sigrid de Vries, secretarul general al Asociaţiei Europene a Furnizorilor Auto, citat de Adevărul.