Mașinile electrice garantează autonomii din ce în ce mai bune. Modelul care duce până la 836 de kilometri cu o singură încărcare (FOTO)

Mașinile electrice garantează autonomii din ce în ce mai bune. Modelul care duce până la 836 de kilometri cu o singură încărcare (FOTO)
Foto simbol: Pixabay

Cu toate că, în urmă cu câțiva ani, autonomia mică a mașinilor electrice reprezenta principalul motiv pentru care cei mai mulți cumpărători auto le evitau, tehnologia a evoluat foarte mult între timp, atât în ceea ce privește îmbunătățirea capacității de stocare, cât și a eficienței energetice.

Astfel, modelele electrice vin cu o autonomie suficient de mare, încât vehiculele să poată fi utilizate ca mașini de zi cu zi, nu doar ca vehicule secundare, și care să-ți poată oferi persoanelor certitudinea că nu vor rămâne fără baterie atunci când pleci la un drum mai lung.

Tehnologia a evoluat, iar mașinile electrice garantează autonomii din ce în ce mai bune

La gamele de vehicule electrice din diferite părți ale lumii, cifrele privind autonomia nu se potrivesc. De exemplu, în Statele Unite, Tesla Model 3 oferă până la 576 de kilometri de autonomie, dar această cifră crește la 601 de kilometri în Regatul Unit, potrivit tomsguide.com.

Acest lucru se datorează faptului că nu există un standard global unificat de testare a autonomiei pentru mașini, iar regiunile calculează autonomia și kilometrajul în moduri diferite.

În SUA, această testare este stabilită de EPA, în timp ce în Europa și în alte părți ale lumii se efectuează conform procedurii Worldwide Armonized Light Vehicle Test.

Topul mașinilor electrice cu cea mai mare autonomie

1. Lucid Air Dream Edition – 836 kilometri

Mașina cu cea mai mare autonomie posibilă este Lucid Air Dream Edition (Range). Aceasta înregistrează 836 de kilometri, insă din păcate, toate exemplarele acestui model special au fost vândute de luni de zile.

Totodată, persoanele doritoare pot opta pentru Lucid Air Grand Touring, care are o autonomie de 830 de kilometri. Prețurile încep de la 139.000 de dolari.

2. Tesla Model S – 651 kilometri

Tesla Model S este una dintre cele mai bune mașini electrice pentru distanțe lungi. Aceasta vine cu până la 651 de kilometri per încărcare, în condițiile în care șoferii optează pentru roțile mai mici de 48 de centimetri.

Modelul S vine, de asemenea, cu autopilot ca standard. Viteza maximă este de 249 de kilometri la oră.

3. Mercedes EQS — 563 de kilometri

Din păcate, modelul american are doar 563 de kilometri față de cele 729 de kilometri anunțați în Europa.

Cu toate acestea, 563 este totuși o cifră bună și totul se datorează bateriei de 107,8 kWh a lui EQS. Are 329 de cai putere și încărcare rapidă de 200 kW.

4. Tesla Model 3 Long Range — 576 de kilometri

Cel mai ieftin model Tesla de pe piață vine și cu o autonomie foarte bună. Modelul 3 Long Range oferă până la 576 de kilometri cu o singură încărcare, în timp ce o oprire la supercharger poate restabili până la 281 de kilometri de autonomie în doar 15 minute.

5. Tesla Model X – 560 de kilometri

Cea mai mare mașină a Tesla nu este mai prejos când vine vorba de autonomie, deși SUV-ul Model X nu poate concura cu aerodinamica elegantă a celorlalte modele. Cu toate acestea, cu 560 de kilometri pe modelul standard, șoferii pot parcurge un drum lung cu o singură încărcare.

6. GMC Hummer EV1 – 529 de kilometri

Dimensiunea lui înseamnă că Hummer-ul are spațiul necesar pentru o baterie gigantică de 212,7 kWh, aproape dublu față de dimensiunea modelului Mercedes EQS. Tocmai din acest motiv poate oferi o autonomie maximă de 529 de kilometri.

7. BMW iX xDrive 50 – 521 de kilometri

BMW iX are o mulțime de avantaje, inclusiv faptul că este capabil să parcurgă până la 521 de kilometri cu o singură încărcare. Toate acestea datorită bateriei de 111,5 kWh, care se poate reîncărca la viteze de până la 200 kW și poate recupera 144 de kilometri de autonomie în doar 10 minute.

8. Ford F-150 Lightning – 514 kilometri

Camionul Ford din Seria F continuă cel mai bine vândut vehicul din istoria Americii, așa că a existat o presiune mare pe F-150 Lightning electric să fie pe măsura așteptărilor. Din fericire, autonomia sa nu dezamăgește, modelele Long Range oferind până la 514 kilometri cu o singură încărcare.

Cel mai ieftin F-150 Lightning costă 46.974 de dolari, dar acest model oferă doar 370 de kilometri de autonomie. Cel mai ieftin model cu autonomie de 514 kilometri este modelul XLT, dar acesta costă cel puțin 81.417 de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe