Noul deținător al uzinei din Craiova a pornit producția Ford e-Transit în Turcia

Noul deținător al uzinei din Craiova a pornit producția Ford e-Transit în Turcia
Noul deținător al uzinei din Craiova a pornit producția Ford e-Transit în Turcia. Sursa Foto: Hepta/DPA Images / Uli Deck

Ford Otosan, companie care a început procesul de achiziție al uzinei Ford din Craiova, a transmis că a demarat producţia modelului exclusiv electric Ford e-Transit în Turcia.

Turcia dorește să dezvolte o uzină de baterii pentru mașini electrice și capacități suplimentare de asamblare a mașinilor. Modelul e-Transit va fi vândut în Europa şi produs la fabrica companiei din Kocaeli, în nord-vestul ţării.

Ford Motor va produce în Turcia un vehicul 100% electric

Proiectul de dezvoltare și industrializare al variantei electrice a vehiculului comercial Ford Transit face parte dintr-o investiție de două miliarde de euro.

Ford Otosan, joint-venture în care turcii de la Koc Holding și americanii de la Ford Motor dețin părți egale, va deveni prima companie auto majoră care va produce în Turcia un vehicul 100% electric de volum.

Ford Otosan va majora capacitatea sa anuală de producţie din Turcia de la 455.000 de unități la 650.000 de unităţi. Oficialii Ford au anunţat că s-au primit peste 5.000 de comenzi pentru vehiculul complet electric în Europa.

Ford Otosan Turcia preia Ford Craiova

Oficialii Ford au anunțat la jumătatea lunii martie că au vândut uzina din Craiova companiei turce. Ford Otosan va prelua proprietatea asupra fabricii de la Craiova și a activității de producție din România.

Suma plătită pentru uzină este de 575 mil. euro, la care se adaugă o plată condiționată de 140 milioane de euro, care va fi accesată în funcție de îndeplinirea condițiilor contractuale.

„Experiența în ceea ce privește sistemele de propulsie electrice obținută de Ford Otosan prin fabricarea la Kocaeli (Turcia) a modelului e-Transit din segmentul de două tone, care va fi pus la vânzare în acest trimestru, și a versiunii complet electrice a următoarei generații Transit Custom, la vânzare din 2023, va fi utilizată pentru a asigura cea mai bună tranziție posibilă către viitorul electric al fabricii de la Craiova”,  au transmis oficialii Ford.

Compania turcă va produce la uzina din Craiova, SUV-ul Ford Puma și, din 2023, vehiculele utilitare ușoare Transit Courier și Tourneo Courier, iar din 2024 toate aceste modele vor avea și versiuni 100% electrice.

Din punctul de vedere al operațiunilor din România, uzina din Craiova va produce în continuare modelele EcoSport și Puma. Când EcoSport va ieși din producție, până la final de 2022, va rămâne doar autoturismul Puma în producție la Craiova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)