O nouă lege din Franța va impune reclamelor la mașini să cuprindă mesaje ecologiste: „Pentru călătorii scurte, prioritizați mersul pe jos sau mersul pe bicicletă!”

O nouă lege din Franța va impune reclamelor la mașini să cuprindă mesaje ecologiste: „Pentru călătorii scurte, prioritizați mersul pe jos sau mersul pe bicicletă!”
Foto simbol: Pixabay

O nouă lege din Franța va forța reclamele la mașini să cuprindă mesaje care să încurajeze modurile de transport mai prietenoase cu mediul înconjurător, cum este, spre exemplu, mersul cu bicicleta.

Multe produse din Franța sunt obligate să poarte mesaje de genul „fumatul ucide”, „evitați să mâncați prea multe grăsimi” sau „abuzul de alcool este periculos pentru sănătatea dumneavoastră”. Începând din martie 2022, o nouă lege va forța firmele de publicitate să facă același lucru pentru industria auto.

O nouă lege din Franța va impune reclamelor la mașini să cuprindă mesaje ecologiste

Astfel, toate reclamele la mașini vor fi nevoite să includă mesaje de felul următor: „Pentru călătorii scurte, prioritizați mersul pe jos sau mersul pe bicicletă!”; „Gândiți-vă să folosiți mașina la comun!”; „Pentru deplasările cotidiene, folosiți transportul public”.

Cei care nu se conformează noilor reguli riscă amenzi de până la 50.000 de euro, potrivit The Local.

Producătorii de mașini și firmele de publicitate vor trebui să menționeze și clasa de emisii în care se încadrează autovehiculul în cauză.

Mai multe ONG-uri de mediu din Franța au solicitat să fie interzise reclamele la mașini, care reprezintă o pondere semnificativă din emisiile sectorului de transport. O astfel de interdicție se aplică deja industriei tutunului.

Reclamele la autovehiculele care poluează cel mai mult vor fi interzise începând cu 2028. Comisia Europeană intenționează să elimine toate motoarele pe combustie până în 2035.

Industria auto a reclamat noile prevederi din legislația franceză.

„Stigmatizează șoferii”, a fost reacția lui Lionel French Keogh, CEO al Hyundai în Franța.

„Este pentru prima oară când avem un astfel de mesaj direct de la guvern. Dar dacă fac o călătorie scurtă și trebuie să merg pe un drum principal, nu o voi face nici la pas, nici pe bicicletă”, a mai spus el pentru AFP.

„Înseamnă că per total va trebui să găsim alternative la automobil… Va trebui să ne adaptăm – drumul către vehicule cu emisii zero este cursul istoriei”, a continuat Lionel French Keogh.

„Însă există o ironie: ei nu fac nicio distincție între tipul de motorizare. Este un pic contraproductiv pentru scopul guvernului de a promova vehiculele electrice”, a adăugat oficialul.

Ultima oră
09:48 - Ce a spus Andreea Marin când a fost întrebată dacă ar colabora cu Ștefan Bănică Jr. Răspunsul surprinzător a venit în direct, la TV
09:41 - Codin Maticiuc vrea să facă un film cu Liviu Vârciu. Ce sume a investit în pasiunea lui: „Sunt banii mei, nu-s împrumutați de la bancă” (GALERIE FOTO)
09:33 - Israel ar putea renunța la certificatul verde. Anunțul a fost făcut în ziua în care țara a înregistrat un nou record negativ de infectări
09:15 - Calendarul zilelor libere pentru 2022. Prima minivacanță din acest an are loc la finalul săptămânii  
09:13 - Tanczos Barna susține că primarii vor taxarea suplimentară a mașinilor second hand: „Există la nivelul autorităților locale o presiune uriașă la înmatriculări”
09:10 - Eliminare neașteptată la Survivor România 2022. Concurenta a părăsit competiția în lacrimi: „Traseele sunt grele, la fel și condițiile din junglă” (GALERIE FOTO)
09:01 - Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe
08:44 - Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit, cu puțin timp înainte să împlinească 113 ani. Cine îi va lua locul lui Saturnino de la Fuente Garcia
08:43 - O femeie de 70 de ani a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni, în Azuga, de o mașină care intrase pe contrasens
08:38 - Cehia: O cântăreaţă a murit de COVID după ce s-a îmbolnăvit voluntar ca să nu se vaccineze. Fiul ei acuză mișcarea antivaccinistă