Profitul Toyota a scăzut în al doilea trimestru pe fondul crizei de cipuri care îi face pe clienți să aștepte

Profitul Toyota a scăzut în al doilea trimestru pe fondul crizei de cipuri care îi face pe clienți să aștepte
Toyota bZ4X, susă foto: captură YT

Profitul Toyota a scăzut cu aproape 18% în trimestrul aprilie-iunie față de anul precedent, în condițiile în care penuria de cipuri pentru semiconductori care a afectat industria auto a afectat producția celui mai mare producător auto din Japonia.

Oficialii Toyota și-au cerut scuze clienților care și-au așteptat mașinilecare nu mai soseau

Toyota Motor Corp. a raportat joi un profit trimestrial de 736,8 miliarde de yeni (5,5 miliarde de dolari), în scădere de la 897,8 miliarde de yeni în anul precedent.

Oficialii Toyota și-au cerut scuze clienților care și-au așteptat mașinile după ce au plasat comenzi. Unii au așteptat atât de mult încât între timp vehiculul a trecut printr-o schimbare de model.

Diferite alte probleme, în afară de lipsa cipurilor, au afectat producția, cum ar fi inundațiile din Africa de Sud și blocajele pentru pandemie din Shanghai, potrivit producătorului cu sediul în Toyota City, în centrul Japoniei.

Vehiculele electrice, care au nevoie de multe cipuri, au fost cele mai afectate de criza globală de cipuri. Creșterea costurilor materialelor a afectat, de asemenea, rezultatele Toyota.

Aspectele negative au compensat avantajele unui yen japonez mai slab. Un yen ieftin aduce beneficii exportatorilor japonezi, precum Toyota, prin creșterea valorii veniturilor lor din străinătate atunci când sunt convertite în yeni.

Toyota a vândut aproximativ 2 milioane de vehicule

Rata de schimb valutar favorabilă a crescut venitul operațional al Toyota pentru trimestru cu 195 de miliarde de yeni (1,5 miliarde de dolari), a declarat compania.

Toyota a vândut aproximativ 2 milioane de vehicule în timpul trimestrului, în scădere față de 2,1 milioane de vehicule în aceeași perioadă a anului trecut.

Dar și-a menținut neschimbată prognoza pentru întregul an fiscal de a produce 9,7 milioane de vehicule, spunând că producția va crește în lunile următoare.

Toyota a înregistrat câștiguri record în ultimul an fiscal până în martie, înregistrând un profit de 2.850 de miliarde de yeni (21 miliarde de dolari), în creștere cu aproape 27% față de anul precedent.

Pentru anul fiscal până în martie 2023, prognozează un profit de 2.360 de miliarde de yeni (17,6 miliarde de dolari).

Proiecția a fost revizuită în creștere de la o estimare anterioară de 2.260 de miliarde de yeni (16,9 miliarde de dolari).

Toyota, care produce hibridul Prius, modelele de lux Lexus și sedanul Camry, a stimulat vânzările de vehicule electrice pe măsură ce interesul lumii pentru sustenabilitate crește.

Uneori a fost acuzată că a rămas în urmă în ceea ce privește vehiculele electrice, parțial pentru că s-a descurcat bine cu vehiculele hibride, precum Prius, care include un motor pe benzină și un motor electric.

Compania se așteaptă să vândă 10,7 milioane de vehicule la nivel mondial în anul fiscal care se încheie în martie 2023, în creștere de la aproape 10,4 milioane de vehicule în anul fiscal precedent.

Urmăriți B1TV.ro și pe