Recomandări la achiziția unui autovehicul second-hand. Ghid ANPC pentru cumpărători

Recomandări la achiziția unui autovehicul second-hand. Ghid ANPC pentru cumpărători
Sursa foto simbol: Pixabay

Achiziția unui autovehicul la mâna a doua, de la un dealer autorizat, presupune cunoașterea unor informații importante. ANPC face o serie de recomandări potențialilor cumpărători pentru a evita situațiile neplăcute.

În România, piața autovehiculelor second-hand este foarte dezvoltată. Potrivit datelor statistice, în 2024 s-au vândut peste 344.000 de mașini la mâna a doua. În acest context, ANPC a elaborat un set de recomandări pentru eventualii cumpărători. Aceștia trebuie să verifice o serie de informații despre autovehiculul dorit, astfel încât achiziția să fie sigură.

În vreme ce achiziția unui vehicul la mâna a doua de la o persoană fizică ține de noroc și de buna-credință a vânzătorului, în cazul dealerilor de autovehicule second-hand, situația este diferită. Pentru cei care apelează la serviciile unei firme autorizate. ANPC propune o serie de recomandări. Ghidul recomandă verificarea prețului corect de vânzare, a detaliilor privind garanția, a istoricului vehiculului și a documentelor însoțitoare, conform avocatnet.ro.

În primul rând, cumpărătorul trebuie să se intereseze dacă prețul afișat pentru vehiculul second-hand este cel final, care include TVA și alte taxe sau comisioane. Aici intră taxele pentru eliberare numere provizorii sau costurile de transport.

Un alt aspect important ce trebuie avut în vedere este cel legat de garanție. Durata minimă a garanției trebuie să fie de 12 luni. Totodată, cumpărătorul trebuie să verifice dacă aceasta acoperă întregul autovehicul, nu doar anumite piese sau subansamble. El mai trebuie să se informeze cu privire la procedura de urmat în cazul unei defecțiuni apărute în perioada de garanție și să solicite informații legate de service-ul autorizat unde va efectua reparațiile și să solicite datele de contact ale acestuia.

Cumpărătorul trebuie să verifice istoricul mașinii

Potrivit ghidului ANPC, nu în ultimul rând, cumpărătorul trebuie să verifice toate documentele mașinii pe care dorește să o achiziționeze. Aici facem vorbire despre actele de import, cartea de identitate etc. Cumpărătorul trebuie să mai verifice și concordanța seriei de șasiu de pe autovehicul cu cea din documente. În plus, trebuie să primească certificatul fiscal necesar înmatriculării, în termen de maximum 30 de zile de la vânzare.

ANPC mai recomandă, cumpărătorului, să solicite, de la dealer, un raport specializat cu informații despre istoricul vehiculului. De aici va afla date despre kilometrajul real al mașinii, eventuale daune sau despre posibile reclamații ale unui furt. El trebuie să se asigure că mașina nu provine dintr-un eventual furt reclamat autorităților.

În cazul în care vânzătorul nu prezintă un astfel de raport, cumpărătorul ar trebui să-l obțină singur pentru a evita neplăcerile ulterioare. Dacă din document rezultă că au fost daune, este bine ca potențialul client să solicite informații suplimentare de la dealer. El trebuie să se asigure că valoarea daunelor nu este apropiată de valoarea de piață a mașinii, pentru că acest lucru poate indica o daună totală economică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`