Regulile de circulație, schimbate în februarie 2023 / Ce trebuie să facă șoferii într-un sens giratoriu, potrivit Codului Rutier

Regulile de circulație, schimbate în februarie 2023 / Ce trebuie să facă șoferii într-un sens giratoriu, potrivit Codului Rutier
Foto: Pixabay

În 2023, Guvernul României a introdus câteva reguli noi în Codul Rutier, circulația pe drumurile publice din România fiind reglementate de acesta.

Începând cu 17 februarie 2023 au intrat în vigoare mai multe modificări ale Codului Rutier.

Codul Rutier, modificat în februarie 2023. Cum este definită intersecția cu sens giratoriu

Prin Hotărârea nr. 130/2023 s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 în ceea ce privește circulația pe drumurile publice.

Printre noile modificări ale Codului Rutier 2023 se numără și definirea intersecției cu sens giratoriu, dar și posibilitatea de retragere a permisului de conducere.

Permisul de conducere poate fi retras dacă șoferii sunt declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic sau în cazul în care șoferul a refuzat testul de alcool sau de determinare a substanțelor active în organism, dar autoritățile au probe și indicii temeinice care demonstrează contrariul, potrivit HG 130/2023.

Autoritățile pot retrage permisul auto până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore, potrivit art. 22, alin (1) din Codul Rutier 2023.

Intersecția cu sens giratoriu este definită ca fiind o intersecție dirijată, semnalizată și prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se face doar într-o singură direcție în jurul unei zone centrale, potrivit stirileprotv.ro.

Într-o intersecție cu sens giratoriu, șoferii au obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără a fi pusă în pericol siguranța celorlalți șoferi.

Noul Cod Rutier prevede că polițiștii pot anula permisul de conducere care este eliberat de o autoritate română și pot interzice dreptul de conducere al șoferilor care au permisele auto eliberate de o autoritate străină.

Polițiștii de Frontieră pot verifica dacă permisul auto este valabil și vor avea acces la istoricul amenzilor rutiere ale șoferilor.

Amenzile rutiere în 2023

Codul Rutier prevede că, în 2023, punctul de amendă are o valoare de 10% din salariu minim brut pe economie.

Astfel, punctul de amendă ar fi trebuit majorat la 300 de lei, după ce la începutul lunii ianuarie a crescut salariul minim pe economie, de la 2.550 lei brut la 3.000 de lei.

Guvernanții au decis, însă, înghețarea acestuia la 145 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe