Sfaturi pentru șoferi: Cum conduci în siguranță pe timp de iarnă

Sfaturi pentru șoferi: Cum conduci în siguranță pe timp de iarnă
Foto: Pixabay

Condusul pe timp de iarnă presupune niște riscuri în plus, așa că e nevoie de o pregătire suplimentară și de ceva mai multă atenție, mai ales dacă pe carosabil s-a depus polei ori ninge abundent. Iată câteva sfaturi ca șoferii să treacă bine și de iarna aceasta.

Cum ne pregătim de drum în timpul iernii

Șoferii trebuie să se informeze cu privire la starea meteo și condițiile de drum din zona în care urmează să circule.

Mai apoi, ei trebuie să verifice nivelul lichidului de parbriz, asta deoarece, fiind iarnă, parbrizul se va murdări mai mult, așa că ștergătarele vor fi folosite ceva mai des decât vara.

De asemenea, șoferii trebuie să curețe zăpada și gheața de pe geamuri, faruri, lunetă, plafon și oglinzi, noteză ProMotor.

Nu trebuie folosită cu niciun chip apa clocotită, deoarece aceasta poate topi piesele din plastic sau deteriora componentele electronice.

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii.

Nu în ultimul rând, conducătorii auto trebuie să se asgure că rezervorul e plin.

Cum se conduce în siguranță pe timp de iarnă

Șoferii trebuie să păstreze o distanță ceva mai mare față de mașina din față, pentru a putea frâna în siguranță dacă e nevoie.

Nu trebuie să frâneze brusc și nici să se oprească în mijlocul curbei, ci să încetinească în apropierea ei.

Cei care se împotrmolesc în zăpadă trebuie să folosească avariile pentru a-și semnaliza poziția.

Când staționează, motorul nu trebuie ținut pornit mai mult decât e nevoie, iar conducătorii auto trebuie să fie atenți la gazele de eșapament.

Ultima oră
09:48 - Ce a spus Andreea Marin când a fost întrebată dacă ar colabora cu Ștefan Bănică Jr. Răspunsul surprinzător a venit în direct, la TV
09:41 - Codin Maticiuc vrea să facă un film cu Liviu Vârciu. Ce sume a investit în pasiunea lui: „Sunt banii mei, nu-s împrumutați de la bancă” (GALERIE FOTO)
09:33 - Israel ar putea renunța la certificatul verde. Anunțul a fost făcut în ziua în care țara a înregistrat un nou record negativ de infectări
09:15 - Calendarul zilelor libere pentru 2022. Prima minivacanță din acest an are loc la finalul săptămânii  
09:13 - Tanczos Barna susține că primarii vor taxarea suplimentară a mașinilor second hand: „Există la nivelul autorităților locale o presiune uriașă la înmatriculări”
09:10 - Eliminare neașteptată la Survivor România 2022. Concurenta a părăsit competiția în lacrimi: „Traseele sunt grele, la fel și condițiile din junglă” (GALERIE FOTO)
09:01 - Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe
08:44 - Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit, cu puțin timp înainte să împlinească 113 ani. Cine îi va lua locul lui Saturnino de la Fuente Garcia
08:43 - O femeie de 70 de ani a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni, în Azuga, de o mașină care intrase pe contrasens
08:38 - Cehia: O cântăreaţă a murit de COVID după ce s-a îmbolnăvit voluntar ca să nu se vaccineze. Fiul ei acuză mișcarea antivaccinistă