Şoferii pot circula cu viteză mărită pe drumurile expres din România. Parlamentul a adoptat legea care stabileşte noile limite maxime

Şoferii pot circula cu viteză mărită pe drumurile expres din România. Parlamentul a adoptat legea care stabileşte noile limite maxime
Foto: captură Ziarul Unirea

Proiectul USR  care vizează viteza pe drumurile expres ca fiind majorată la 120 km/h, de la 100 km/h a fost votat în Parlament. Liderul USR Cătălin Drulă menționează că adoptarea legii se potrivește perfect cu evenimentul de săptămâna viitoare,  pentru că, vor fi daţi în circulaţie primii kilometri de drum expres din România.

Parlamentul României a crescut viteza maximă pe drumurile expres la 120 kilometri pe oră. Proiectul a fost adoptat cu 283 de voturi pentru şi 1 abţinere şi va merge pe biroul preşdintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Limitele maxime de viteză admise

Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt următoarele. Pe autostrăzi – 130 km/h, pe drumurile expres – 120 km/h, pe drumurile naţionale europene – 100 km/h, iar pentru celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

Pentru autovehiculele din categoriile A şi B; Vitezele maxime admise în afara localităţilor 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Proiectul a fost depus în luna octombrie 2021, modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul stabilirii unui regim diferențiat între drumurile naționale și  europene și cele expres atât în ceea ce privește viteza maximă admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Poiectul a fost  inițiat de Cătălin Drulă, președinte interimar al USR și fost ministru al Transporturilor, și deputatul USR Ion Marian Lazăr.

Cătălin Drulă: O veste extraordinară pentru infrastructură

Liderul USR Cătălin Drulă a postat, miercuri, pe Facebook, că este o Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi (miercuri – n.r.) a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș. Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș – Slatina până în Paște – deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, declară Cătălin Drulă, unul dintre inițiatori.

Interdicţiile pentru drumurile expres din România

Circulația pietonilor va fi interzisă pe drumurile expres, la fel și pentru  autovehiculele cu mase depășite  gabarite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Totodată, este interzisă învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:27 - USR, în pragul unui nou colaps. Fostul ministru Ciprian Teleman, cândva lider al organizației PLUS Ilfov, și-a anunțat demisia din partid
19:04 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 29 mai – 4 iunie. Marcaj de mare forță în zona deciziilor (VIDEO)
17:59 - Rusia ar putea să însceneze procese publice pentru a justifica invadarea Ucrainei: „Pregătiți-vă pentru Nurnberg 2.0”
17:36 - Atac asupra site-ului MApN, respins de Comandamentul Apărării Cibernetice. Precizări oficiale
17:12 - Vladimir Putin susține că e dispus să discute despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră / Din Portul Constanța au plecat în ultimele săptămâni peste 240.000 de tone
16:38 - Donald Trump spune că SUA ar trebui să pună securitatea școlilor mai presus de ajutorul pentru Ucraina: „Ar trebui să construim școli sigure pentru proprii noștri copii în propria noastră națiune”
16:17 - VIDEO. Premierul României, întrevedere cu o delegație a Senatului SUA. Întărirea Flancului Estic al NATO, crucială / Nicolae Ciucă: Unitatea Occidentului, esențială pentru victoria Ucrainei
15:48 - Irina Begu, singura româncă în optimi la Roland Garros 2022. Tenismena și-a egalat cea mai bună performanță din carieră
15:20 - Administrația președintelui american Joe Biden este de acord cu transferul lansatoarelor de rachete cerute de Kiev
14:37 - Fostul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, a încercat să dispară din Ucraina. Acesta susține că nu i s-a permis să treacă frontiera, deși avea „toate permisiunile oficiale”