Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, declară, la un an de zile după ce s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra, că se consideră urmărit de „răzbunarea” SUA și recunoaște „impasul” în care se află.
Assange spune că este conștient că acest impas poate dura luni sau chiar ani, relatează AFP.
„Cer doar să fiu tratat ca o persoană normală, decât să văd consideraţii politice care să compromită deciziile judiciare. Este o afacere care pune în joc mândria naţională a Statelor Unite, Regatului Unit, Suediei. Au existat cazuri similare de blocaje, implicând refugiaţi politici în ambasade, care au durat aproximativ 12 ani”, a precizat australianul de 41 de ani.
Activistul cibernetic a fost arestat pe 7 decembrie 2010, la Londra, în virtutea unui mandat de arest emis de Suedia, ţară unde este acuzat pentru comiterea unor agresiuni sexuale, acuzaţii pe care le-a respins.
El a petrecut zece zile în închisoare şi 590 de zile sub arest la domiciliu, după care a obţinut azil politic din partea Ecuadorului.
În prezent, Assange trăieşte în continuare cu teama că va fi transferat în Statele Unite, unde ar urma să fie judecat pentru publicarea a sute de mii de documente diplomatice şi militare pe WikiLeaks.
Nici în cazul în care Suedia ar abandona acuzaţiile, iar Marea Britanie ar garanta măsuri de siguranţă, Julian Assange nu va putea ieşi.
„Dacă trec de această uşă, sunt arestat. Avocaţii mei americani cred că o inculpare secretă a fost, deja, decisă” şi validată de un mare juriu, mai spune Assange.