Adrian Câciu: Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îmi doresc să fie 2026. Pentru asta, trebuie să avem PNRR-ul îndeplinit 100%

Adrian Câciu: Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îmi doresc să fie 2026. Pentru asta, trebuie să avem PNRR-ul îndeplinit 100%
Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor. Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, susține că planul de aderare la zona euro are anul 2029 ca orizont, dar că el își dorește „să fie 2026” și că pentru acest lucru trebuie „să avem PNRR-ul îndeplinit 100%”, transmite Agerpres.

Ce a spus Adrian Câciu despre aderarea la zona euro și îndeplinirea reformelor din PNRR

Ministrul Finanțelor și-a exprimat speranța că România va adera la zona euro în 2026.

„Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menţinem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta toţi trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR şi să avem PNRR-ul îndeplinit 100%. Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi ar avea o absorbţie mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergenta reală, dar şi nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera zonei euro”, a declarat Adrian Câciu, joi, la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable”.

Oficialul s-a arătat de părere că aderarea la zona euro se poate produce mai devreme de 2029 dacă PNRR va fi implementat în „totalitatea sa”.

„Din punctul meu de vedere, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se va implementa în totalitatea sa, noi putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029, pentru că vom avea şi criterii de convergenţă nominală îndeplinite, dar mai ales vom creşte partea de convergenţă reală în sensul de putere de cumpărare economică în primul rând, dar şi individuală, la un nivel rezonabil şi sustenabil pentru ceea ce înseamnă mediile europene. Provocările, să ştiţi că sunt, dar suntem mult mai stabili decât în martie anul trecut, când eram la câteva zile de la declanşarea conflictului – şi cvasi-totalitatea decizionalilor erau prudenţi în a aborda prezentul şi viitorul”, a mai spus Adrian Câciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)