Adrian Câciu, propus la Finanțe: România trebuie să adopte moneda euro când va fi pregătită. E foarte complicat să faci o aderare nominală, din perspectiva unor indicatori statistici, fără să ai o convergență reală (VIDEO)

Adrian Câciu, propus la Finanțe: România trebuie să adopte moneda euro când va fi pregătită. E foarte complicat să faci o aderare nominală, din perspectiva unor indicatori statistici, fără să ai o convergență reală (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Este bine pentru România să adopte moneda euro în momentul în care va fi pregătită pentru acest lucru, a fost verdictul dat de Adrian Câciu, viitorul ministru al Finanțelor, luni seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician”, unde a primit o întrebare în acest sens și unde a vorbit, printre altele, atât despre poziționarea sa ideologică, cât și despre situația banilor pentru pensii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Adrian Câciu, propus de PSD la Finanțe, despre adoptarea monedei euro

Întrebat dacă e bine pentru România să adopte moneda euro, Adrian Câciu a explicat: „Este bine pentru România să adopte moneda euro în momentul în care va fi pregătită pentru acest lucru. Dincolo de indicatorii de convergență nominală pe care aproape toată lumea îi știe, o inflație redusă, deficite mai mici de 3%, dobânzi care să fie într-o zonă rezonabilă față de celelalte dobânzi de la nivelul primelor trei țări din Europa, cea mai importantă este convergența reală. Foarte puțină lume vorbește de convergența reală și vedem că țări care au intrat în Europa fără să aibă o convergență reală acum se lovesc de o serie de probleme, mai ales sociale, și mă refer în special la țările din sudul Europei”.

„Dacă noi reușim o convergență reală, atunci vom avea și posibilitatea de a intra în Europa în calitate de egali cu media europeană – nu de tigri ai Europei, cum existau o serie de afirmații. Gândiți-vă ce înseamnă competitivitatea companiilor românești în fața companiilor germane sau olandeze, sau franceze, toată lumea știe”, a adăugat viitorul ministru al Finanțelor.

El a explicat că o economie bazată pe consum „este foarte volatilă” într-un context de criză.

„Este foarte complicat să faci o aderare doar nominală, din perspectivă unor indicatori statistici, fără să ai o convergență reală, să ai o calitate atât a forței de muncă, dar și a factorilor de producție folosiți, să ai o economie de producție. Pentru că noi nu avem o economie de producție și asta este o realitate, și asta ar trebui să se schimbe în următoarea perioadă, pentru că vedeți ce înseamnă o economie bazată pe consum. Este ușor să o susții pe datorie dintr-o perspectivă, dar este foarte volatilă în contextul de crize. Avem efectul unei crize economice pe care ne-am creat-o singuri prin vulnerabilizarea zonei de producție”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Ultima oră
19:20 - Șeful WTA, profund îngrijorat că Shuai Peng ar fi „cenzurată”. Tenismena dispăruse săptămâni întregi după ce a acuzat un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei
16:16 - Virgil Popescu: IMM-urile să înceapă depunerea cererilor pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze
15:44 - Hotărâre CNSU: Noi restricții după confirmarea tulpinii COVID Omicron în Europa