Aproape 500 de oameni vor fi concediați în Tulcea, Alum își sistează producția din cauza scumpirilor energiei și gazelor

Aproape 500 de oameni vor fi concediați în Tulcea, Alum își sistează producția din cauza scumpirilor energiei și gazelor
Foto: Captură video

Fabrica de alumină Alum Tulcea, controlată de producătorul de aluminiu Alro Slatina, își va sista activitatea de producție de la 1 august din cauza scumpirii galopante a energiei electrice și gazelor naturale, care a făcut să fie mult mai ieftină aducerea din import a aluminei.

Alumina costă acum mai puțin dacă e importată decât dacă e produsă

Spre exemplu, pe piaţa internaţională, o tonă de alumină costă 515 USD, în timp ce combinatul produce alumina, în urma scumpirilor energiei și gazelor la 913 dolari/tonă.

Liderul de sindicat Andrian Darie a declarat pentru tulceanoastră.ro că este o situaţie fără percedent chiar dacă au fost făcute eforturi inumane pentru a evita acest haos, dar nimeni nu a luat niciun fel de măsuri.

În cursul zilei de mâine vor fi trimise notificări către toţi cei care urmează să fie disponibilizaţi, urmând ca de la 1 august, Alum SA să înceteze activitatea de producţie.

Îngrijorați de pierderea a mii de locuri de muncă, sindicaliştii din industria aluminiului au protestat și în februarie în fața Guvernului. Ei le cereau autorităților să plafoneze prețurile la utilități pentru marii consumatori industriali și să interzică temporar exporturile de electricitate.

Cele mai mari combinate și-au redus deja producția chiar și cu 60% din cauza cheltuielilor prea mari cu energia. Între timp a început războiul din Ucraina iar prețurile utilităților au explodat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest