Avem cea mai AGRESIVĂ impozitare a carburanților: Cu cât se pot SCUMPI benzina și motorina

Avem cea mai AGRESIVĂ impozitare a carburanților: Cu cât se pot SCUMPI benzina și motorina

Majorarea accizelor la benzină și motorină cu 32 de bani/litru, în două etape, pe 15 septembrie și 1 octombrie, decisă miercuri de Guvern, poate scumpi carburanții cu 0,38 de lei/litru, reprezentând creșterea de acciză la care se adaugă taxa pe valoare adăugată, scrie Profit.

România va deveni din octombrie statul est-european cu cea mai agresivă impozitare a carburanților. Scumpirea lor depinde de decizia companiilor din domeniu de a transfera sau nu consumatorilor costul suplimentar impus de Guvern prin majorarea accizelor.

Astfel, un litru de benzină Euro ’95 care costă 4,68 lei, iar unul de motorină standard – 4,63 lei, de la 15 septembrie, în cazul în care companiile transferă integral costul cu majorarea accizelor în prețul la pompă, vor ajunge la prețul de 4,87 lei (benzina), respectiv 4,82 lei (motorina).

De la 1 octombrie, în urma intrării în vigoare a celei de-a doua etape de majorare a accizelor, un litru de benzină ar putea fi achiziționat cu 5,06 lei, iar unul de motorină cu 5,01 lei.

Tags:
Ultima oră