Avertismentul agenției Fitch: Criza politică din România provoacă riscuri / Lipsa reformelor poate determina o decizie negativă privind ratingul de țară

Avertismentul agenției Fitch: Criza politică din România provoacă riscuri / Lipsa reformelor poate determina o decizie negativă privind ratingul de țară
Foto: Hepta - DPA Images / Jens Kalaene

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, ale cărei evaluări sunt luate în calcul de piețele financiare pe care se împrumută România, avertizează că ruperea coaliției de guvernare ar putea pune punct eforturilor de consolidare fiscală. Aceasta și reducerea deficitului bugetar sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei ”negative” care în prezent este asociată ratingului ”BBB minus” atribuit României.

Agenţia Fitch, avertisment pentru România

Fitch a remarcat faptul că tensiunile dintre PNL și USR PLUS au crescut din cauza unor politici publice – programul ”Anghel Saligny” (PNDL 3) – și a întârzierilor în reforma sistemului judiciar.

Agenția prognozează că președintele Klaus Iohannis îl va numi tot pe liberalul Florin Cîțu în funcția de premier, dacă acesta va pica la moțiunea de cenzură, pentru a conduce un guvern minoritar

„E incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR”, notează Fitch.

O decizie pozitivă privind ratingul de țară e condiționată de încrederea că autoritățile vor putea să stabilizeze raportul dintre datoria guvernamentală și PIB: „Lipsa de progres în implementarea reformelor, care ar duce la creșterea mai rapidă decât așteptările a datoriei publice, ar putea duce la o decizie negativă privind ratingul de țară”.

Fitch mai notează că Guvernul României avea planuri ambițioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul bugetar. Erau așteptate, de asemenea, o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor propuse până la finele lui 2021, „dar în ultimele luni au fost făcute progrese reduse şi acum perspectiva unei implementări rapide s-a diminuat şi mai mult”.

„Un eşec pe traiectoria de reducere a deficitului avută în vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria”, mai notează Fitch.

Următoarea revizuire a ratingului de către Fitch e programată pe 22 octombrie.

Ultima oră
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres