Director ANRE: Începând cu 1 aprilie 2021, piaţa de gaze naturale va fi absolut liberă. Noțiunea de ‘piață reglementată’ va dispărea

Director ANRE: Începând cu 1 aprilie 2021, piaţa de gaze naturale va fi absolut liberă. Noțiunea de 'piață reglementată' va dispărea
Sursă foto: Facebook / Ministerul Energiei

EXCLUSIV ONLINE // Autorităţile române au propus un proiect de liberalizare a pieţei gazului, care ar urma să se desfăşoare în trei etape şi care începând cu 1 aprilie 2021 ar trebui să ducă la eliminarea noţiunii de „piață reglementată”, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcţiei Generale Piaţa de Energie şi Preţuri din cadrul ANRE, în timpul unei conferinţe desfăşurate vineri, la Hotelul Marriot din Bucureşti.

„Privitor la modificarea Legii 123/2012, autorităţile române au propus un program de liberalizare completă a pieţei en-gross(de gaze – n.r.) şi a pieţei cu amănuntul în trei etape”, a precizat Claudiu Dumbraveanu.

Legea 123 este legea „energiei electrice și a gazelor naturale”.

Potrivit directorului ANRE, etapele liberalizării pieţei gazului ar urma să fie:

Etapa 1se va desfăşura până la 31 martie 2020, iar cantităţile de gaze cu preţ de 68 de lei alocate de către ANRE vor rămâne aşa cum au fost aşa alocate până acum. Motivul invocat pentru menţinerea acestei situaţii fiind faptul că există contracte semnate deja, iar o internvenție în ele„ar crea mari distorsiuni piaţă”și „crize artificiale în piața de gaze”;

Etapa 2cuprinde perioada 1 aprilie 2020 – 31 martie 2021. Aceasta va fi aşa-numita perioada de tranziţie în care producătorii vor asigura, la preţ reglementat, 50% din necesarul consumatorilor casnici şi al producătorilor de energie termică. Urmând ca restul de 50% să fie asigurat de către furnizori şi clienţi din piaţa concurenţială;

Etapa 3va fi iniţiată în 2019 (dar implementată începând cu 1 aprilie 2021), şi prevede demararea aşa-numitului program de „Gas Release”, care va înlocui obligaţiile de tranzacţionare impuse prin OUG 114. Este vorba de nişte prevederi legale care obliga furnizorii şi producătorii de gaz să tranzacţioneze minimum de 50%, respectiv 40% pe piaţa internă. Durata acestui program, dacă va fi demarat, va fi stabilită tot în 2020.

„Începând cu 1 aprilie 2021, piaţa va fi absolut liberă, în sensul că achiziţia se va face în regim concurenţial de pe piaţa en-gross, iar furnizorii vor furniza gaze naturale clienţilor finali în regim concurenţial. Practic, va dispărea noţiunea de ‘piață reglementată'”, a declarat Director General al Direcţiei Generale Piaţa de Energie şi Preţuri din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Întrebat de ce nu se face liberalizarea preţului mai repede de 1 aprilie 2021, Claudiu Dumbrăveanu a precizat că: „O trecere bruscă la liberalizarea pieţii ar însemna o creştere masivă de preţ exact în sezonul rece.”

„Gradul de sărăcie energetică în România este foarte extins. Sunt milioane de gospodării afectate de sărăcia energetică. Ori o creştere bruscă a preţurilor la energie electrică, cât şi la gaze naturale, ar genera convulsii sociale şi ar crea distorsiuni puternice în piaţă”.

El a refuzat să facă vreun comentariu cu privire lafaptul că liberalizarea pieţei gazuluieste programată la doar câteva luni după alegerile parlamentare și locale.

Foto: Claudiu Dumbrăveanu, Directorul General al Direcţiei Generale Piaţa de Energie şi Preţuri din cadrul ANRE (sursă foto: Facebook / Claudiu Dumbrăveanu)

„Toate aceste modificări au fost prezentate într-o videoconferinţa din data de 12 septembrie. Comisia Europeană, de principiu, a aprobat intenţiile autorităţilor romane. Ulterior, luni 23 septembrie, a fost trimis de către MAE un răspuns formal care a inclus iniţiativa legislativă de modificare a Legii 123/2012, în sensul eliminării restricţiilor de care am amintit, iar ieri (26 septembrie – n.r.) a venit răspunsul de la Comisia Europeană amânarea de trei luni de conformare de către autorităţile române”, a adăugat Claudiu Dumbrăveanu.

El a atins şi marea problemă a taxei de 2% pe cifra de afaceri, implementată tot de OUG 114/2018 „a lăcomiei”.

„Pe partea de 2% există o iniţiativă. Este înregistratla Camera Deputaţilor un proict de lege (…) de abrogare a taxei de 2% începând cu data de 1 ianuarie 2020”, a mai spus Directorul General al Direcţiei Generale Piaţa de Energie şi Preţuri din cadrul ANRE.

Tot el a precizat că se speră ca proiectul de abrogare a taxei de 2% pe cifra de afaceri să fie adoptat până la sfârşitul acestui an.

„Tot în cursul anului 2020 aşteptam ca autorităţile romane să reuseasa să definitiveze mecanismul de protecţie a clienţilor vulnerabili (cei care nu şi-ar permite gaze naturale la un preţ mai mare – n.r.) pentru că şi în viziunea ANRE clienţii vulnerabili sunt cei care trebuiesc ajutaţi. Iar menţinerea unui preţ reglementat pentru toţi clienţii, chiar şi pentru cei care nu au nevoie de o protecţie, nu mi se pare corectă”.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei „Evoluţia Preţului Gazelor Natural prin Restructurarea Sectorului Gazelor Naturale”, susţinută de Financial Intelligence.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare