Bananele şi ananasul vor fi folosite la fabricarea unor componente de maşini

Bananele şi ananasul vor fi folosite la fabricarea unor componente de maşini
Foto: dcnews.ro

Oamenii de ştiinţă din Brazilia spun că au descoperit o modalitate prin care folosesc fibrele provenite din fructe, pentru a face plasticuri mai puternice şi mai uşoare, care ar fi putea fi folosite la fabricarea unor componente de maşini, scrie un blog CNN.

“Proprietăţile acestor materiale plastice sunt incredibile”, a spus liderul proiectului, Alcides Leao, de la Universitatea de stat din Sao Paolo, într-un comunicat de presă.

“Sunt uşoare, dar foarte rezistente- cu 30% mai uşoare şi de până la patru ori mai rezistente. Noi credem că o mulţime de piese pentru maşini, incluzând tablouri de bord, bare de protecţie, panouri laterale, vor fi făcute din fibre de fructe, în viitor. Cu siguranţă vor reduce din greutatea maşinilor şi vor îmbunătăţi economia de combustibil”, a adăugat cercetătorul.

Produsul este la fel de rezistent precum Kevlarul, folosit la fabricarea vestelor anti-glonţ.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, printre produsele de plante care ar putea furniza materiile prime pentru obţinerea acestor fibre se numără ananasul, bananele, nucile de cocos, sau agavele.

Pe lângă uşurime şi rezistenţă, noile materiale plastice sunt mult mai rezistente la căldură, apă şi benzină vărsată, decât plasticurile tradiţionale.

Tags: