Banca Centrală Europeană va continua să crească dobânzile anul viitor, provocând probleme consumatorilor, avertizează economistul șef al BCE

Banca Centrală Europeană va continua să crească dobânzile anul viitor, provocând probleme consumatorilor, avertizează economistul șef al BCE
Foto: pixabay

Ratele dobânzilor ar putea fi majorate de BCE şi anul viitor, în încercarea de a stopa creșterea inflației, avertizează economistul șef, Philip Lane, citat de Reuters.

BCE va continua să majoreze ratele dobânzilor

Consumatorii vor fi afectați pentru că BCE prin creșterea dobânzilor încearcă să slăbească cererea care contribuie mult la o inflaţie tot mai ridicată.

BCE a efectuat deja două majorări supradimensionate ale ratelor dobânzilor, în iulie şi septembrie, şi a promis şi mai multe acţiuni, având în vedere că şi aşteptările de creştere a preţurilor pe termen lung se deplasează acum peste ţinta sa de 2%.

La un nivel de 0,75%, dobînda pentru depozite a BCE este încă prea scăzută, deoarece continuă să stimuleze economia, astfel că treaba BCE nu este încă făcută, a adăugat Lane.

Care ar putea fi consecințele

Majoritatea economiştilor estimează că dobânda neutră, la care BCE nu stimulează şi nici nu împiedică creşterea, este între 1,5% şi 2%. Cu toate acestea, pieţele văd vârful ciclului dobânzilor la un nivel mai ridicat, iar investitorii iau acum în calcul dobânzi cu puţin peste 2,5%, în primăvara viitoare.

Gheorghe Ialomițianu a atras atenția că ratele în euro ar putea crește:

„Sigur că vom fi afectați pentru că multe împrumuturi sunt în euro. Vor crește dobânzile în euro. Multe tranzacții se fac în euro și s-ar putea să avem o creștere a prețurilor și o reducere a resurselor în euro ceea ce ne-ar afecta și la efectuarea de împrumuturi. Noi mergem în continuare pe creșterea consumurilor bazate pe importuri și nu din producția internă. Suntem afectați foarte mult și nu am văzut o reacție. Ar trebui să vedem ce e de făcu pentru a nu mai fi dependenți de extern”.

Urmăriți B1TV.ro și pe