Banca Mondială avertizează: Războiul poate duce la o criză alimentară de proporții/ Prețul grâului a ajuns la maximele ultimilor 14 ani

Banca Mondială avertizează: Războiul poate duce la o criză alimentară de proporții/ Prețul grâului a ajuns la maximele ultimilor 14 ani
Războiul poate duce la o criză alimentară de proporții (FOTO: Hepta- Zuma Press / Liu Jie)

Războiul din Ucraina este „o catastrofă” pentru lume care va reduce creșterea economică globală, a declarat președintele Băncii Mondiale pentru BBC.

„Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a spus David Malpass.

El a subliniat că cea mai mare preocupare a lui este „cu privire la pierderea de vieți omenești” care are loc în regiune. Se crede că mii de civili și soldați au fost uciși, până acum, în lupte.

Malpass a spus că impactul economic al războiului se întinde dincolo de granițele Ucrainei, iar creșterea prețurilor globale la energie, în special, „i-a lovit cel mai mult pe cei săraci, la fel ca și inflația”.

Prețurile alimentelor au fost, de asemenea, împinse în sus de război și „sunt o considerație și o problemă foarte apăsătoare pentru oamenii din țările sărace”.

Criză alimentară

Dl Malpass subliniază că atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, cu Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Cele două adunate reprezintă 60% din producția globală.

De asemenea, ele reprezintă 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan. Prețurile grâului la bursa din Chicago s-au tranzacționat la maxime din ultimii 14 ani.

Livrările Rusiei cu aceste mărfuri sunt restricționate din cauza sancțiunilor larg răspândite, care îngreunează restul lumii să-și cumpere produsele. Aprovizionarea ucraineană a fost oprită deoarece luptele au închis porturile țării.

„Nu există nicio modalitate de a ne adapta suficient de repede la pierderea aprovizionării din Ucraina și Rusia, iar asta se adaugă la prețuri”, a spus domnul Malpass.

El spune că același lucru este valabil și pentru aprovizionarea cu energie rusească și este deosebit de dăunător pentru Europa de Vest, unde guvernele „au neglijat alte aspecte ale modului prin care să aibă suficientă electricitate”. Aproximativ 39% din energia electrică a UE provine de la centrale electrice care ard combustibili fosili, iar Rusia este cea mai mare sursă de petrol și gaze.

Pe măsură ce UE caută să-și accelereze tranziția către alte surse de energie, guvernul lui Vladimir Putin „ar putea să-și piardă definitiv unele dintre piețele”, a spus dl Malpass. O astfel de pierdere a veniturilor este doar o modalitate prin care acest război va afecta standardele de trai în Rusia, la fel și scăderea valorii rublei și inflația care o aduce.

Banca Mondială s-a angajat să ofere 7,9 miliarde de dolari pentru a ajuta la dezvoltarea economiei Ucrainei de la revoluția din 2014. Acești bani au ajutat țara să instituie reforme economice ample, inclusiv privatizări în sectoarele energetice și bancare, precum și eforturile de a face terenurile agricole mai productive.

Urmăriți B1TV.ro și pe