Banca Transilvania a finalizat achiziţia Bancpost. Cu cât a fost cumpărată fosta bancă cu capital elen

Banca Transilvania a finalizat achiziţia Bancpost. Cu cât a fost cumpărată fosta bancă cu capital elen

Cea mai importantă tranzacţie din ultima vreme de pe piaţa bancară românească a ajuns la final.

Banca Transilvania (BT) a anunţat miercuri că a devenit proprietarul pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acțiunilor deținute la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. Odată cu finalizarea tranzacției dintre Eurobank Group şi BT începe integrarea acestor entități în Grupul Financiar Banca Transilvania.

Bancpost a fost achiziționată la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 milioane euro. Pentru ERB Retail IFN, BT a plătit 40,42 milioane euro (77% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing IFN, 6,79 milioane euro (63% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă).

În plus, Banca Transilvania a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 milioane euro pentru Bancpost.

„Achiziția Bancpost este un moment foarte important în povestea Băncii Transilvania şi un pas înainte în strategia noastră de consolidare a poziției pe piață. Urmează un plan ambițios de integrare în Grupul BT, bazat pe sinergiile Banca Transilvania – Bancpost. Suntem pregătiți să ne adaptăm noii dimensiuni pe care banca o va avea, iar angajamentul ferm al BT rămâne susținerea antreprenorilor şi economiei româneşti. Mulțumim reprezentanților Eurobank şi Bancpost pentru abordarea profesionistă şi colaborarea care a dus la succesul acestei tranzacții”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administrație al BT, potrivit unui comunicat al bănci remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Banca Transilvania l-a mandatat pe Leontin Toderici, Director General Adjunct – Chief Operations Officer în cadrul Băncii Transilvania, pentru a coordona integrarea în Grupul Financiar BT, care se va realiza prin implicarea echipelor ambelor bănci, BT şi Bancpost.

BT a dat următoarele detalii pentru clienții Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN:
– Pentru operațiuni, servicii şi consultanță, clienții trebuie să se adreseze, în continuare, entităților respective;
– Conturile clienților Bancpost rămân la Bancpost până la finalizarea integrării Bancpost, ERB, Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN în Grupul Financiar BT.

Cu peste 13% cotă de piață, Banca Transilvania este a doua bancă din România. BT are peste 2,2 milioane de clienţi, circa 7.000 de angajați şi aproape 500 de sedii. Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor, are aproape 3% din piață, peste 1 milion de clienți şi 147 de sedii.