Băncile vor fi nevoite să crească și mai mult dobânzile la depozite pentru a readuce banii în bănci şi a creşte economisirea

Băncile vor fi nevoite să crească și mai mult dobânzile la depozite pentru a readuce banii în bănci şi a creşte economisirea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Băncile vor fi nevoite să majoreze și mai mult dobânzile la depozite pentru a readuce banii în bănci şi a creşte economisirea, se arată într-o analiză publicată de zf.ro.

Băncile vor fi presate să mărească și mai mult dobânzile

Pentru că inflația va continua să crească, băncile centrale, inclusiv BNR vor fi presate să crească dobânzile, chiar dacă în prezent trag de timp pentru a nu provoca o recesiune economică prin politicile monetare. Economia Statelor Unite deja a intrat oficial în recesiune, înregistrând în T2/2022 a doua scădere consecutivă trimestrială.

În România, BNR are acum o dobândă de 4,75% la o inflaţie, în iunie, de 15,05%.

Sub presiunea BNR, dar şi a lipsei de bani, băncile au majorat în ultima lună mai mult dobânzile la lei pentru depozite, dar tot pare puţin.

Dobânzile la depozite, pe termen de 1 an, la cele mai mari bănci, se situează între 5,8% şi 6,5%. La 2 ani Raiffeisen a urcat dobânda la 7%. Probabil că în următoarele săptămâni vom vedea creşteri de dobândă şi la celelalte bănci, mai ales că vine toamna şi băncile vor avea nevoie de lei.

Conform ultimelor date publicate de BNR, în iunie depozitele în lei ale populaţiei au crescut în termeni nominali cu 0,2%, ajungând la 156 miliarde de lei. Faţă de acum 1 an, depozitele au un minus de 0,5% în valoare nominală, şi, atenţie, au un minus de 13,5% în termeni reali dacă se ia în considerare inflaţia.

La depozitele în euro ale populaţiei, luna iunie a adus o scădere de 0,6%, soldul fiind de 126 mld. lei, bineînţeles, echivalent în valută. Faţă de acum un an depozitele în euro ale populaţiei au o creştere de 14,2%.

Războiul ruso-ucrainean a influențat creșterea indicelui Robor

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

De asemenea, în luna iunie, Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, a scris pe Facebook că România se împrumută la dobândă mai mare decât Rusia, de aproape 9,3%.

”Sub înțeleapta guvernare economică a lui Marcel Ciolacu și Câciu am mai reușit o chestie: astăzi România se împrumută la dobândă mai mare decât Rusia. 9,2%. Vedeți în foto cine e după noi.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe