Blocaj în turism: Hotelurile și restaurantele reclamă CRIZĂ DE FORȚĂ DE MUNCĂ pe litoral

Blocaj în turism: Hotelurile și restaurantele reclamă CRIZĂ DE FORȚĂ DE MUNCĂ pe litoral

Hotelurile și restaurantele din România se confruntă cu o criză a forței de muncă pe litoral și ar avea nevoie să angajeze cel puțin 50 de mii de persoane pentru a face față numărului mare de clienți, ce crește de la an la an.

De asemenea, o altă cauză a crizei este cererea de salari foarte ridicate, cameristele cerând salarii de peste 500 de euro, iar bucătarii buni – peste 3.000 de euro, informează Profit.ro.

Așadar, deși piața HoReCa este în crește în fiecare an, nu sunt găsiți angajați cu care să poată fi susținută această creștere, informeazăpreședintele HORA,Dragoș Petrescu.

Astfel, investitorii au cerut statutului să nu mai impoziteze ca venituri salariale transportul și cazarea angajaților și să nu mai impună ca străinii să fie plătiți cu cel puțin salariul mediu, și nu cu cel minim pe economie.

În plus, birocrația este atât de complicată pentru angajarea de străini încât mulți investitori renunță la această idee.

Proprietarii acestora transmit că sunt două soluții: angajați români din zonele defavorizate sau străini din afara Uniunii Europene.

Desigur, dacă statul ar facilita angajarea acestui număr de persoane ar avea numai de câștigat.

Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și cel mai mare hotelier din România, susține că forța de muncă adusă din afară are trei avantaje mari: acești angajați plătesc taxe pe sănătate, dar nu beneficiază de ele, pentru că sunt tineri și sănătoși și doar ocazional ajung la medic, nu au nevoie de bani pentru învățământ și plătesc la fondul de pensii fără să beneficieze de ele.

Murad a mai menționat că această criză se va regăsi și în calitatea mai slabă a serviciilor, pentru că, neavând personal calificat, hotelurile și restaurantele se vor mulțumi cu oricine.

În caz contrar, președintele FPTR avertizează că din lipsă de personal, 10% din hotelurile și restaurantele de pe litoral vor sta închise în această vară.

„E normal ca un spălător de vase din Etiopia să aibă salariu de 500 de euro, iar un român care lucrează lângă el să fie plătit cu 350 de euro? Suntem o țară a hârtiilor. Ne plimbă pe la Ministerul Învățământului să echivalăm și dacă acel angajat are o singură clasă. Trebuie să aducem toate actele și să stăm 2-3 săptămâni prin birouri, dacă ai noroc, ca să echivalăm acea clasă. Nu putem vorbi de economie liberă cu miniștri care în viața lor n-au fost patroni și nu pot să gândească liberi. Nu mi se pare corect să pui miniștri oameni care n-au lucrat în domeniu. Nu poți compensa prietenia și încrederea pe care o ai într-un om punându-l într-o funcție pentru care nu e pregătit. Peste șase luni poate se ceartă cu domnul Dragnea, își ia bagajele și pleacă. Noi avem sezon la mare două luni, dar dacă ar fi alt ministru al Turismului ar putea crește sezonul cu patru luni. Nu ne trebuie autostrăzi și avioane, ci un ministru, un om normal, care să înțeleagă ce e de făcut. Cum au făcut bulgarii, croații, georgienii”, a explicat Mohammad Murad.

Însă, până acum, deținătorii de hoteluri și restaurante, s-au lovit numai de indiferența oficialilor din Ministerul Turismului.Dragoș Petrescu, președintele HORA, patronatul din industria restaurantelor, și proprietar al lanțului de restaurante City Grill, afirmă că salariile nu pot crește prea mult din cauza faptului că prețul mediu al unui meniu este de 4 euro, nefiind posibil să fie plătite salarii de 2.000 de euro pentru un chelner.

Președintele HORA a spus că pentru a face față, unele hoteluri sau restaurante angajează din județele învecinate, chiar și de la 100 de kilometri, care nu mai au acelașii randament din cauza drumului pe care îl parcurg cu autobuzele, puse la dispoziție, de acasă la locul de muncă.

„Trebuie să aducem zilnic angajații cu autobuze și microbuze din localități mai mici. Din acest motiv am solicitat guvernului să vină cu măsuri care să sprijine dezvoltarea forței de muncă. Am solicitat guvernului o inițiativă prin care cheltuielile cu transportul și cazare să nu mai fie considerate venituri salariale și impozitate cu 75%”, a susținut Petrescu.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că susține scoaterea din lege a unei prevederi conform căreia angajații care vin din alte țări să muncească în România trebuie să primească cel puțin salariul mediu pe economie, acesta susținând că, după ce Guvernul stabilește salariul minim, piața trebuie să fie cea care decide nivelul salariului pentru angajați, în funcție de pregătirea acestora.

În industria turistică lucrează acum, direct sau indirect, în jur de 450.000 de persoane.

Ultima oră
22:40 - Când ar urma să aibă loc o explozie a cazurilor de COVID-19 în România. Avertismentul specialiștilor: „Politicienii noștri în continuare așteaptă, ca atunci când sunt surprinși de prima zăpadă”
22:37 - Numărul cazurilor din SUA, în creștere din cauza variantei Delta, spune Casa Albă. Autoritățile americane mențin restricțiile de călătorie
22:08 - Marcel Ciolacu: Va veni FMI în România la anul pentru că nu vor găsi altă soluție. Categoric vor veni și tăierile
21:57 - Ludovic Orban: În decizia despre viitorul PNL trebuie să conteze doar membrii partidului și nicio altă entitate din exteriorul său (VIDEO)
21:42 - Primul oraș din România care vrea să interzică trotinetele electrice în zonele pietonale
21:39 - Radu Oprea (PSD): Starea de alertă din Sectorul 1, o cârdășie între prefectul USR-PLUS și primarul USR-PLUS – și cu mai mulți bani plătiți, și fără curățenie, și cu șobolani. O vom ataca în instanță (VIDEO)
21:32 - Restricții majore în New York, în contextul unui nou val de COVID-19: Vaccin sau test obligatoriu pentru funcționari
21:19 - Tanczos Barna: Agenția pentru Protecția Mediului nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialiști pentru decontaminarea sau ecologizarea zonelor poluate
20:59 - Îmbrânceli la conferința în care Ion Țiriac și-a anunțat oficial demisia de la FRT. Scandal între doi participanți: „Este o agresiune!” (VIDEO)
20:51 - ÎPS Teodosie, replică pentru Dan Barna: „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată”