Ceașca de cafea băută dimineață, acasă sau la serviciu, este pe cale să se transforme într-un obicei rezervat doar celor înstăriți. Prețul boabelor de cafea a atins un maxim istoric pe piețele de profil.
Cotaţia cafelei arabica a depăşit, pentru prima dată în istorie, pragul de patru dolari pentru o livră (0,45 kg). Prețurile au explodat în condițiile în care sunt temeri cu privire la producția necesară aprovizionării la nivel global. Astfel de îngrijorări au fost de natură să ducă la scumpiri neîntrerupte care au dus la dublarea prețurilor în ultimul an, conform Bloomberg.
Creşterile de prețuri la bursă vor avea consecințe neplăcute pentru consumatorii din toată lumea. Astfel, pe măsură ce cotația boabelor de cafea este tot mai ridicată, se scumpesc și băuturile în lanţurile de cafenele şi în comerţul cu amănuntul. Deja cererea de cafea pe marile pieţe a început să scadă semn al reducerii consumului.
Potrivit datelor înregistrate de traderi, cel mai activ contract futures pentru cafea arabica, soiul mai scump preferat de lanţurile de cafenele, a urcat miercuri la bursa de la New York cu până la 4,6%. Mai exact, a fost depășit pragul de patru dolari pentru o livră. Ulterior, cotația a scăzut la nivelul de 3,9775 dolari pentru o livră. Chiar și așa creșterea a fost de 3,8% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
În ultima perioadă, specialiștii s-au arătat îngrijorați cu privire la producţia de cafea a Braziliei, cel mai mare producător mondial. Seceta prelungită a dus la scăderea producției și, implicit, a vânzărilor.
Exporturile record ale Braziliei de la începutul sezonului sunt de natură să agraveze presiunile pe partea de aprovizionare. Fermierii au vândut o parte mai mare din recolta lor, până la acest moment al anului, iar acest lucru a dus la reducerea cantităţilor disponibile.
„Ar trebui să mai avem parte de o anumită volatilitatea suplimentară până când va ajunge pe piaţă următoarea recoltă”, susţine Pavel Cardoso, preşedintele Asociaţiei industriei cafelei din Brazilia.
Există îngrijorări și cu privire la producţia Vietnamului, cel mai mare producător de cafea robusta. Acesta este soiul mai ieftin, aflat pe piață la vânzare. Culturile de cafea din această ţară au fost lovite de vremea nefavorabilă. Împreună cu evoluţiile din Brazilia, acest lucru este de natură să contribuie la reducerea stocurilor mondiale, a prognozat Departamentul american al Agriculturii.