Calcul: Ce profit ai dacă depui într-un depozit bancar 30.000 de lei, timp de un an

Calcul: Ce profit ai dacă depui într-un depozit bancar 30.000 de lei, timp de un an
Sursa Foto: Freepik

Depozitele la bănci nu mai sunt ce-au fost acum câțiva ani. În urmă cu mai mult timp, puteai strânge niște bani frumoși din dobânzi, dacă țineai banii la bancă. Acum, însă, dobânzile pentru astfel de depozite sunt mai mici.

Dobânzile bancare bat rata inflației

Cu toate acestea, economiștii spun că spre exemplu, dacă depunem 30.000 de lei într-un depozit bancar, timp de 12 luni, câștigul ar putea fi între 1.540 și aproape 1.900 lei.

Pentru prima dată după mai bine de doi ani și jumătate, dobânzile bancare bat rata inflației.

În acest moment, cel puţin cinci bănci din România au dobânzi la depozitele bancare peste rata inflaţiei. Randamentele sunt între 5,7 şi 7% şi concurează cu dobânzile titlurilor de stat Tezaur şi Fidelis.

Acest lucru se întâmplă pentru prima oară din pandemie si până acum, când economiile puse în banci nu sunt reduse de inflaţie. „Inflaţia scăzând şi dobânzile la depozite rămânând relativ constante au devenit real pozitive şi dobânda băncii centrale este real pozitivă”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, pentru Observatornews.ro.

Ce spun economiștii despre depozitele bancare

Așadar, pentru 30.000 lei puși într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni, câştigul poate ajunge între 1.540 și aproape 1.900 lei, în funcţie de instituţia bancară pe care o alegem, informează Click. Aceeași sumă investită în titluri de stat Fidelis cu un randament de 6,8% aduce un profit de puțin peste 2.000 lei. În acest caz, câștigul nu este impozitat cu 10%.

Dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar, pentru 12 luni, câştigul poate fi între 770 și aproape 950 lei, în funcţie de instituţia bancară pe care o alegem.

Specialiștii sunt de părere că dobânzile la depozite ar putea rămâne pozitive cel puţin un an.

Mare atenție! Nu toate băncile le vor oferi, însă. Românii au economisit o avere: 416 miliarde de lei.  65 de miliarde de lei ţin la saltea românii şi se devalorizează. Prin urmare, economiştii ne recomandă să punem banii să lucreze pentru noi. Se pare că investiția în acțiuni oferă cel mai bun randament, de peste 10%, doar că şi riscurile sunt ridicate.

Trebuia să-ţi dai seama dacă respectiva companie are şanse ca în viitor să obţină profituri din ce în ce mai mari care să suţină o creştere a preţului acţiunii ei. Statul român are companii în energie spre exemplu marile companii, care sunt listate la bursă, avem şi bănci listate la bursă. Acestea au obţinut în ultimii ani performanţe foarte bune”, a declarat analistul economic Bogdan Glăvan.

De asemenea, economiştii recomandă investiţii în mai multe locuri și în mai multe monede, pentru a ne proteja şi a crește sumele de bani.

Un portofoliu si de euro, si de dolari, si de lei. Diversificat, adica si instrumente purtatoare de dobanda, dar si actiuni pt ca acelea asigura randament mare. Dacă luăm orice interval de 20 de ani bursa a dat mereu randament pozitiv pe acest interval, pe orice interval. Însă dacă acea sumă ar fi fost pusă în obligaţiuni ar fi fost perioade în care pierdeam şi jumătate din bani”, a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)