Carnea de porc se scumpește de Sărbători. Câți bani vor plăti românii pentru un singur kilogram, de Crăciun

Carnea de porc se scumpește de Sărbători. Câți bani vor plăti românii pentru un singur kilogram, de Crăciun
Carnea de porc se scupește Sărbători. Câți bani vor plăti românii pentru un singur kilogram, de Crăciun / Foto: Pixabay.com

Carnea de porc românească va fi mai scumpă de Sărbători. Deși suntem abia la jumătatea lunii noiembrie, unii comercianți au crescut deja prețurile chiar și cu 2 lei pe kilogram, pe motiv că au cheltuieli mai mari cu utilitățile și cu achiziția mărfii.

Fermele românești au efectivele tot mai reduse din cauza pestei porcine africane și mai asigură doar o mică parte din necesarul de consum. Și discutăm despre scumpirea cărnii cu Adrian Bența, analist economic. Totodată, prețul brazilor de Crăciun va fi mai mare anul acesta.

Carnea de porc se scumpește de Sărbători. Cât vor plăti românii pentru un singur kilogram

De sărbători, un kilogram de carne de porc românească ar putea ajunge și la 20 de lei. Totodată, comercianții au început să crească prețurile cu câte 2 lei pe kilogram, de la mijlocul lunii noiembrie.

Este o scumpire sezonieră. De Paște se scumpește carnea de miel, de Crăciun se scumpește carnea de porc. Aceste creșteri sunt oarecum naturale, generate de momentul respectiv. De Crăciun avem mai multă cerere pentru porc.

Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție”, a precizat analistul economic Adrian Bența, pentru B1 TV.

Câți bani vor plăti românii pe cumpărăturile de Crăciun

Alimentele, dar și combustibilul și energia electrică au suferit o majorare a prețurilor în ultimul timp. Astfel, românii vor cheltui mai mult ca anul trecut pe cumpărăturile de Crăciun, chiar dacă vor cumpăra aproximativ aceleași produse.

Vorbim și de o creștere generalizată a prețurilor, nu discutăm doar despre prețul cărnii de porc. Este vorba despre o inflație generală pentru toate produsele.

După unele estimări, există un procent între 5 – 7%. Părerea mea este că pentru alimente, strict pentru alimente, probabil inflația va fi între 8% și 10%”, a mai precizat analistul economic”, a mai precizat analistul economic Adrian Bența.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale