Cât pot dura procesele ANAF vs. OMV Petrom: 7 ani pentru o investiție în Rusia

Cât pot dura procesele ANAF vs. OMV Petrom: 7 ani pentru o investiție în Rusia
Foto: Facebook / OMV România

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze naturale din România, riscă să ajungă în litigiu pe tema așa-numitei ″contribuții de solidaritate″ de 60% impusă de Guvern prin ordonanță de urgență la finalul anului trecut, în aplicarea unui Regulament UE adoptat în toamna lui 2022.

Fiscul și OMV se judecă în mai multe procese, unele cu mize de sute de milioane de lei

Însă Fiscul și compania controlată de grupul austriac OMV se judecă și acum în instanțe, în mai multe procese, unele aflate pe rol de mulți ani și cu mize de sute de milioane de lei, potrivit documentelor din dosare, analizate de Profit.ro.

Printre cele mai vechi se numără unul intentat Fiscului de OMV Petrom în aprilie 2016, prin care compania a contestat o decizie de impunere a ANAF din martie 2015, în valoare totală de peste 134 milioane lei, din care 76,47 milioane lei impozit pe profit suplimentar și 58,08 milioane lei dobânzi și penalități.

Petrom a pierdut în primă instanță în 2019, însă a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). În primăvara anului trecut, Curtea Supremă a decis rejudecarea procesului, aflată și în prezent în desfășurare.

O parte din impozitul pe profit suplimentar pretins de Fisc în această speță, de peste 45 milioane lei (plus accesorii de 33,3 milioane lei), a fost calculată de ANAF prin nerecunoașterea ca deductibilă, la stabilirea impozitului, a pierderii consemnate de OMV Petrom în 2010 prin vânzarea participației sale de aproape 75% la capitalul unei firme ce deținea indirect, prin subsidiare ale sale, licențe pentru 9 perimetre de hidrocarburi din Federația Rusă, din regiunile Saratov și Komi, participație pe care compania românească o cumpărase în 2006.

În septembrie 2006, Petrom, la care statul român deținea și atunci peste 21% din acțiuni, anunța că a achiziționat, contra unei sume confidențiale, 74,9% din capitalul entității cipriote Ring Oil Holding & Trading Ltd, cu acționari din Rusia ″și alte țări″.

Vânzătorul a fost societatea malteză Mineral and Bio Oil Fuels Limited (MBO), cu acționari nedezvăluiți, care a rămas cu o participație minoritară la Ring Oil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo