Cât vor scoate bucureștenii din buzunar iarna aceasta pentru întreținere / Estimările făcute de specialiști provoacă fiori

Cât vor scoate bucureștenii din buzunar iarna aceasta pentru întreținere / Estimările făcute de specialiști provoacă fiori
Foto: Pixabay

Prețul la gigacalorie s-a dublat, așa că iarna 2022-2023 se așteaptă a fi una dificilă și costisitoare pentru bucureștenii care locuiesc la bloc. După 11 ani în care prețul s-a menținut la același nivel, acum, ca urmare a scumpirilor din luna aprilie, va fi prima dată în ultimii ani când ne vom gândi de două ori înainte de a ne asigura confortul, căci este posibil să fim nevoiți să scoatem sume uriașe de bani din buzunar.

Până acum, prețul gigacaloriei a fost menținut la 137 de lei fără TVA, însă, începând cu această iarnă, gigacaloria costă pentru bucureșteni 330 de lei fără TVA, urmând ca restul sumei, până la 900 de lei, să fie plătit de Primăria Capitalei prin subvenție.

Cât va costa întreținerea la bloc pentru bucureșteni

Potrivit informațiilor transmise de b365.ro, Economica a întocmit niște calcule estimative în ceea ce privește costul întreținerii pentru lunile de iarnă, punând în balanță numărul de camere care vor trebui încălzite, precum și numărul de persoane aflate în apartament.

Pentru a realiza această estimare s-a luat în calcul luna ianuarie, cea considerată ca fiind cea mai friguroasă lună din an. Calculele se bazează pe temperaturile obișnuite la care Termoenergetica livrează energia termică și pe consumuri de apă caldă obișnuite.

  • Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.
  • Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.
  • Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.
  • O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.

Potrivit publicației economice, care a întocmit calculele de mai sus, dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, acesta este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze, mai scrie sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe