Câți bani vor plăti bucureștenii în această iarnă pentru factura la încălzire. Anunțul lui Nicușor Dan

Câți bani vor plăti bucureștenii în această iarnă pentru factura la încălzire. Anunțul lui Nicușor Dan
Foto: Inquam Photos / George Călin

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a dat asigurări că municipalitatea va plăti  cel puţin 66% din prețul gigacaloriei, bucureştenii urmând să suporte o treime din preţ. Pe de altă parte, Nicuşor Dan nu a confirmat procentul de 86% cu care ar urma să crească tariful pentru transportul agentului termic, potrivit unor surse. Un răspuns în acest sens va fi dat în zilele următoare.

Ce e întâmplă cu prețul pe care îl vor avea de plătit bucureștenii la căldură

Conform lui Nicuşor Dan, preţul de producţie a crescut, pentru o gigacalorie, de la 206 lei la 329 de lei. În ceea ce priveşte preţul pentru transport, acesta nu a fost fixat.

”În orice caz, în momentul ăsta noi plătim cam două treimi din preţ.  Adică din 506, bucureşteanul plăteşte 164 şi noi plătim 340. Doi la unu este raportul, acest raport nu o să scadă. Poate să crească, cel puţin până trecem peste perioada de iarnă, situaţia financiară ne-o permite”, a mai spus edilul, adăugând că primăria ”are interesul de a păstra oamenii în sistemul centralizat”, potrivit g4media.ro

Preţul de producţie al energiei termice din țara noastră nu este reglementat, în timp ce cel de vânzare este supus unor plafoane. În acest context, doi operatori care asigură furnizarea de agent termic pentru 5-6% dintre locuitorii Capitalei, ”pur şi simplu au oprit căldura din Bucureşti”. Potrivit edilului, este vorba despre Vest Energo şi CET Griviţa, zonele afectate fiind cea de vest a orașului şi cartierul Griviţa.

”Pe de altă parte, ELCEN-ul nu l-am găsit pregătit pentru iarnă, producătorul care nu ne aparţine şi tocmai de aia am făcut demersurile pentru a prelua noi ELCEN, să nu mai dăm tot timpul vina de la unii la alţii. ELCEN-ul nu a fost pregătit, el nu a pornit când a venit sezonul de iarnă –  6-7 octombrie – nu a fost pregătit să înceapă. El era pregătit să înceapă undeva 25 octombrie – 1 noiembrie şi din cauza asta nu a livrat, în cele patru CET-uri mari pe care le au nu a livrat la capacitate. Şi a mai fost o vină, care este a Termoenergeticii, care este în subordinea noastră, care nu a prevăzut, şi atunci lucrările noastre care sunt pe magistrala Ferentari au întârziat pornirea CET-ului Progresul”, a mai explicat Primarul Capitalei.

ANRE, undă verde pentru crșterea prețurilor

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat miercuri noile prețuri de producție a energiei termice pentru centralele termice din România.

Creșteri mai mici de prețuri au fost aprobate doar pentru Complexul Energetic Oltenia – 21,43%, CET Govora – 22,01% și UATAA Motru – 22,68%.

La polul opus, cele mai mari scumpiri au fost aprobate pentru: SC Rulmenți SA Bârlad – 96,29%, Termoficare Oradea – 95,67%, CET Botoșani – SC Modern Calor – 94,77% și CET Arad – 94,64%.

Ultima oră
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul