Ce salariu trebuie să aibă românii ca să obțină un credit pentru ”Noua Casă”

Ce salariu trebuie să aibă românii ca să obțină un credit pentru ”Noua Casă”
Cum obții un credit când nu ai garanții suficiente?

Creșterea dobânzilor a adus multe modificări în felul în care se obțineau creditele până acum. Românii care plănuiau să își cumpere o locuință prin programul ”Noua Casă”, trebuie să știe că venitul minim obligatoriu s-a modificat.

Salariu minim obligatoriu pentru creditul ”Noua Casă”

Ca să poți obține un credit în acest program, trebuie să ai un salariu minim obligatoriu, cu care să dovedești că vei putea să plătești ratele în continuare.

Unele salarii au crescut deodată cu dobânzile în România de la 1 ianuarie 2023. Așadar, înainte de a aplica pentru un credit mare cum sunt cele pentru imobiliare, este recomandat să fi atent la câteva lucruri esențiale.

Acestea sunt valoarea venitului disponibil, dobânda, comisionul, gradul de îndatorare. Însă, cel mai important este să achiți un avans cât mai mare, pentru a avea cât mai puțin de plătit ulterior, arată SpyNews.

De asemenea, trebuie să ții cont de puterea ta de a plăti creditul respectiv, având în vedere schimbarea majoră care s-a produs de anul trecut din punct de vedere al venitului.

O persoană poate să obțină un credit bancar cu un grad de îndatorare de 45% din venitul său. Însă, acest lucru a făcut ca rata de anul acesta să fie dublă față de rata de anul trecut, din cauza inflației.

Care este suma maximă pe care o poți obține

Crediul ”Noua Casă” are și o valoare maximă, însă care depinde de venitul persoanei care îl accesează. Aceasta este de 66.500 euro pentru locuințe care costă 70.000 euro, cu un avans de 5% și 119.000 euro pentru case cu o valoare de 140.000 euro, cu un avans de 15%.

Este important de știut că pentru un credit de 70.000 de euro, cu un avans de 5% și o rată lunară de 2.373 lei, un român trebuie să aibă un venit de 5.273.

În cazul unui credit de 140.000 de euro cu un avans de 15% și o rată lunară de 4.246, venitul obligatoriu minim al persoanei trebuie să fie de 9.436 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe