Care sunt riscurile? Colaborare Nuclearelectrica și KGHM Polska Miedz pentru reactoare nucleare de mici dimensiuni

Care sunt riscurile? Colaborare Nuclearelectrica și KGHM Polska Miedz pentru reactoare nucleare de mici dimensiuni
Foto: nuclearelectrica.ro

SN Nuclearelectrica SA și KGHM Polska Miedz SA au anunțat semnarea, în cadrul Forumului Economic de la Karpacz, Polonia, a unui Memorandum de Înțelegere neangajant pentru dezvoltarea de proiecte de reactoare modulare mici (SMR).

Momentul este însă delicat în contextul în care pericolul centralelor nucleare din Ucraina reatrage atenția asupra riscurilor ce decug din exploatarea acestora.

România va reduce poluarea cu 4 milioane tone de CO2 pe an

Proiectul pe care atat România cat si Polonia îl vor dezvolta, în cooperare cu NuScale, va avea șase module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe, 462 MWe și va genera 193 de locuri de muncă permanente în cadrul centralei, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție.

Cooperarea vizează schimbul de experiență, cu o durată de 36 de luni, în domeniile tehnic, economic, juridic, financiar și organizatoric, pentru dezvoltarea proiectelor de reactoare modulare de mici dimensiuni care vor fi dezvoltate de România și Polonia.

Independență energetică și costuri mai mici

„Interesul internațional pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni este direct proporțional cu interesul țărilor de a asigura securitatea energetică și de a atinge obiectivele de decarbonizare, având în vedere caracteristicile inovatoare ale acestei tehnologii: modularitatea și flexibilitatea, având un impact direct asupra reducerii costurilor și perioadei de dezvoltare.

România, cu o experiență de peste 25 de ani în exploatarea în siguranță a centralei sale nucleare, a inițiat deja dezvoltarea unui proiect NuScale SMR, singura tehnologie SMR certificată la nivel internațional.

Suntem bucuroși să colaborăm și să împărtășim experiența noastră și lecțiile învățate și să sprijinim KGHM în primii săi pași pentru implementarea unei tehnologii sigure, curate și inovatoare” – a declarat Cosmin Ghiță, director general SN Nuclearelectrica SA, citat de Economica.

„Pentru KGHM, energia nucleară înseamnă independență energetică și costuri mai mici. Investiția în SMR-uri este o prioritate și ne va permite, de asemenea, să ne menținem avantajul competitiv în afaceri la nivel global.

Introducerea unei tehnologii inovatoare în domeniul energiei nucleare, bazată pe module de mici dimensiuni, reprezintă un eveniment decisiv pentru economia poloneză. Această cooperare cu un partener experimentat din România oferă un sprijin esential pentru această dezvoltare”, a declarat Marcin Chludziński, președintele Consiliului de Administrație al KGHM Polska Miedź S.A, conform aceleiași surse.

Cu tehnologia NuScale, România și Polonia susțin că își vor consolida securitatea energetică cu o sursă de energie sigură și curată

KGHM, împreună cu NuScale, dorește implementarea tehnologiei SMR în Polonia, în acest deceniu; primul SMR va furniza energie pentru unitățile de producție de cupru ale companiei.

Ca si in Romania,  în Polonia se va înființa un simulator al unei camere de comanda SMR (Centrul de educație – Centrul E2) pentru formarea operatorilor și a specialiștilor în domeniul nuclear.

Greenpeace susține că ar fi riscuri

Într-un interviu de pe pagina organizației ecologiste, activiștii de mediu susțin că România ar trebui să asigure transparența și în privința eventualelor riscuri care le implica dezvoltarea și exploatarea acestor reactoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră