Comisia Europeană dă undă verde României privind recapitalizarea CEC Bank

Comisia Europeană dă undă verde României privind recapitalizarea CEC Bank
Foto: pixabay.com
Comisia Europeană a constatat că planurile României de a injecta capital în valoare de 200 de milioane de euro în CEC Bank, care este deținută integral de stat, nu implică acordarea unui ajutor de stat.
Decizia are loc în contextul în care în octombrie 2019, România a notificat Comisiei intenția sa de a recapitaliza CEC Bank, care este deținută de stat. Recapitalizarea are drept obiectiv: (i) să consolideze capacitatea de creditare a băncii, ținând seama, în special, de potențialul pieței interne și (ii) să inițieze o perfecționare substanțială a sistemelor informatice ale băncii astfel încât aceasta să continue să ofere servicii clienților săi, să își îmbunătățească eficiența și să reducă riscul operațional.
Comisia a constatat că recapitalizarea va fi realizată în condițiile pieței și, prin urmare, nu implică niciun ajutor de stat în favoarea băncii în sensul normelor UE.
„Tratatul UE este neutru în cee a ce privește proprietatea publică/privată. Am constatat că guvernul român, în calitate de unic proprietar al CEC Bank, urma să efectueze o injecție de capital în bancă în aceleași condiții pe care le-ar accepta un operator privat în economia de piață. Prin urmare, am concluzionat că recapitalizarea băncii nu a implicat ajutor de stat în sensul normelor noastre.”, a declarat MargretheVestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței.
România a prezentat Comisiei planul de afaceri al acestei bănci pentru perioada 2019­-2023.
În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, dacă un stat membru intervine în aceleași condiții în care ar interveni un investitor privat și este remunerat pentru riscul asumat într-un mod pe care l-ar accepta un investitor privat, o astfel de intervenție nu constituie ajutor de stat.