Consiliul Fiscal: Estimăm un deficit bugetar de 9,8% din PIB anul acesta. În 2020, s-a atins un vârf din punct de vedere al cheltuielilor de personal şi cu asistenţa socială. Care sunt soluțiile

Consiliul Fiscal: Estimăm un deficit bugetar de 9,8% din PIB anul acesta. În 2020, s-a atins un vârf din punct de vedere al cheltuielilor de personal şi cu asistenţa socială. Care sunt soluțiile

Consiliul Fiscal estimează că deficitul bugetar pe 2020, potrivit metodologiei cash, va fi în jur de 9,8% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale peste estimarea Ministerului de Finanțe. În opinia Consiliului despre cea de-a treia rectificare bugetară se mai arată că al doilea val al epidemiei de coronavirus a încetinit sau chiar a întrerupt revenirea economiilor.

Economiile din Uniunea Europeană ar putea înregistra o evoluție în formă de W, tocmai din cauza contracției pe ultimul trimestru din acest an, anticipează Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană (CE). Se prognozează un declin al activităţii economice în UE de 7,4% în acest an.

Redresarea ca nivel al PIB este aşteptată abia pentru 2022, dar în contextul unor schimbări profunde în economii.

Consiliul Fiscal, despre a treia rectificare bugetară decisă de Guvern

„Proiectul celei de-a treia rectificări bugetare majorează proiecţia de deficit bugetar pentru anul 2020 cu 0,5 pp din PIB, respectiv până la un nivel de 9,1%, în principal ca urmare a impactului nefavorabil şi de amploare asupra încasărilor bugetare al facilităţii de amânare la plată a obligaţiilor bugetare, a deteriorării cadrului macroeconomic comparativ cu cel avut în vedere anterior, precum şi a unor neajunsuri în construcţia bugetară”, a explicat Consiliul Fiscal, într-un document ce tratează a treia rectificare bugetară pe acest an.

În ceea ce privește veniturile bugetare, Consiliul Fiscal vorbește despre un gol pe anul acesta de aproximativ 6,5-7,5 miliarde de lei (circa 0,65%-0,75% din PIB).

„CF apreciază un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020 potrivit metodologiei cash în jurul valorii de 9,8% din PIB, cu 0,7 pp peste estimarea MFP. Trebuie menţionat faptul că acest gol de venituri identificat de CF la nivelul anului 2020 este recuperabil în anul următor sprijinind execuţia cash. Din perspectiva execuţiei potrivit metodologiei ESA, aceasta nu este influenţată de elementele identificate de CF care conduc la acest gol de venituri pentru anul în curs”, se mai precizează în document.

Deficitul bugetar anul acesta e, deci, la un nivel extrem de ridicat și va determina majorare corespunzătoare a datoriei publice.

Consiliul Fiscal, despre bugetul pe 2021

Consiliul notează apoi că poziţia finanţelor publice la sfârșitul anului e importantă, deoarece reprezintă punctul de pornire pentru construcția bugetului pe 2021.

Acesta mai precizează că, dincolo de cheltuielile de moment generate de epidemie, care vor subția bugetul și anul viitor, „o foarte mare parte a deficitului bugetar este de natură structurală şi se va manifesta şi în viitor”.

„Astfel, considerând măsurile de politică fiscală deja adoptate (majorarea pensiilor, salariilor, alocaţiilor pentru copii potrivit calendarului anunţat de Guvern) şi eliminând măsurile de tip one-off, punctul de plecare al deficitului bugetar pentru anul 2021 va fi de circa 8% din PIB. Mai mult, având în vedere că efectele pandemiei se vor manifesta şi în anul 2021, cel puţin o parte din măsurile one-off vor fi probabil menţinute, ceea ce ar conduce la un punct de plecare al deficitului bugetar pentru anul 2021 şi mai ridicat, posibil în jur de 9% din PIB”, se arată în document.

Consiliul Fiscal: Cheltuielile de personal și asistența socială sunt la un nivel îngrijorător

CF a mai remarcat faptul că, în ultimii ani, au crescut masiv cheltuielile de personal și cele cu asistenţa socială ca procent în PIB şi venituri fiscale. Asta se reflectă și în creşterea puternică a deficitului structural al bugetului public.

De altfel, 2020 a consemnat și un record, cheltuielile de personal şi cele cu asistenţa socială reprezentând 92,3% din veniturile fiscale (inclusiv CAS).

„Este obligatorie o corecţie care să conducă pe termen mediu la niveluri mult diminuate ale deficitului bugetar şi care să ancoreze aşteptările creditorilor către o traiectorie sustenabilă a politicii fiscal-bugetare”, mai notează CF.

Soluțiile Consiliului Fiscal

În opinia Consiliului Fiscal, e nevoie de un plan multianual credibil de consolidare fiscală/bugetară, cu o abordare graduală, care să afecteze cât mai puţin revenirea economiei.

Reducerea deficitului bugetar trebuie să aibă în vedere atât o restructurare de cheltuieli, cât şi venituri fiscale/bugetare în creştere.

„Este falsă teza că nu pot fi mărite venituri fiscale/bugetare, mai ales prin lărgirea bazei de impozitare. Regimul fiscal trebuie să fie transparent şi echitabil; toţi cetăţenii şi firmele să plătească – să se elimine portiţe (loopholes) care fac regimul fiscal inechitabil. Să nu se tolereze evaziunea fiscală, ca şi optimizări fiscale incorecte (tax avoidance), rente necuvenite. O absorbţie intensă de fonduri europene, care să valorifice aproape dublarea volumului de resurse alocate României pentru perioada 2021-2027 (prin apariţia Planului european de Redresare Next Generation EU de 750 miliarde euro, din care România ar beneficia de 33,2 miliarde euro) ar ajuta mult efortul de corecţie macroeconomică în următorii 3-4 ani”, mai susține Consiliul Fiscal, în analiza sa.

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)