Criza facturilor | Guvernul a publicat OUG cu noua schemă de sprijin. Cum se aplică plafonarea și compensarea de la 1 februarie

Criza facturilor | Guvernul a publicat OUG cu noua schemă de sprijin. Cum se aplică plafonarea și compensarea de la 1 februarie
Amanarea ratelor la bănci nu mai face parte din pachetul de măsuri sociale și economice. Foto: Guvernul Ciucă / Facebook

Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență cu schema de compensare și plafonare a facturilor la energie și gaze, care se va aplica din 1 februarie.

Cum arată schema de sprijin în cazul facturilor

Potrivit OUG în dezbatere publică, ploafanele de preț scad pentru consumatorii casnici, iar pragul de consum crește. De asemenea, prețul e plafonat și în cazul companiilor.

Măsurile privind facturile la energie

Preţul final se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, acum fiind de 1 leu/kWh, iar plafonul de consum crește de la 300 la 500 kWh/lunar.

Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară de cel mult 0,291 lei/kWh.

Compensația se aplică celor care se încadrează în plafonul de consum.

Ce se întâmplă cu facturile la gaze

Preţul final se va plafona la cel mult 0,31 lei/kWh, acum fiind 0,37 lei/kWh.

De asemenea, crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, de la 1.000 la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară de cel mult 40% (față de 33%, cât e acum) din valoarea componentei preţului gazelor din contractul de furnizare.

Și aici compensația se acordă doar celor care se încadrează în plafonul de consum.

Cum vor fi ajutate companiile să facă față facturilor

În februarie și martie vor fi plafonate prețurile și pentru firme și instituții.

Astfel, preţul final facturat la energie se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, iar la gaze se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

Facturile greșite trebuie recalculate

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat că facturile calculate eronat vor fi refăcute, iar clienții care nu le-au plătit nu vor fi penalizați sau debrașanți. Cei care au plătit facturile greșite vor primi diferența de bani înapoi.

„Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile. De asemenea, pe perioada aceasta de 15 zile, se suspendă inclusiv o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile eventuale abuzuri ale unei părți față de clienți, pe perioada prezentei ordonanțe de urgență, de plafonare și compensare, sunt interzise practic debranșările”, declara, miercuri, ministrul Energiei.

Virgil Popescu a explicat și cum își pot da oamenii seama că au primit facturi greșite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina