Cum se pregătește Europa pentru criza de energie din această iarnă

Cum se pregătește Europa pentru criza de energie din această iarnă
Polonia blochează importurile de cărbune din Rusia. Sursa: Hepta/ Zuma Press / Matthias Oesterle

Guvernele europene au prezentat luni noi măsuri pentru a face față unor potențiale penurii de energie în această iarnă și se grăbesc să îmbunătățească rețelele energetice pentru a împărți energia, în condițiile în care fluxurile de gaze rusești continuă să fie reduse pe fondul războiului din Ucraina, arată Reuters.

Germania plănuiește să importe gaz natural lichefiat din Emiratele Arabe Unite

Germania a declarat că se așteaptă să semneze contracte pentru gaz natural lichefiat (GNL) în Emiratele Arabe Unite.

Având în vedere că principala conductă Nord Stream 1 către Rusia este închisă, Germania plănuiește să construiască noi terminale de GNL pentru a transporta gazul, în timp ce partenerii europeni Spania și Franța lucrează, de asemenea, la planuri de urgență.

„Dacă totul merge bine, dacă economiile din Germania sunt mari și dacă avem puțin noroc cu vremea… avem o șansă să trecem iarna confortabil”, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck, după un tur al unui viitor terminal GNL din Lubmin, în nordul Germaniei.

Economia germană se contractă deja și probabil că se va înrăutăți în lunile de iarnă, pe măsură ce consumul de gaze va fi redus sau raționalizat, a declarat luni banca centrală a țării.

În Franța, exporturile de gaze naturale către Germania ar putea începe în jurul datei de 10 octombrie, a declarat șeful autorității franceze de reglementare în domeniul energiei CRE.

Emmanuel Macron a declarat deja că cei doi vecini din UE se vor ajuta reciproc în ceea ce privește fluxurile de electricitate și gaze.

„Gazele curgeau (până acum) doar dinspre Germania spre Franța, așa că nu aveam instrumentele tehnice pentru a inversa fluxurile și nici măcar nu aveam o metodă de a reglementa prețurile”, a declarat șefa CRE, Emmanuelle Wargon, la radio franceinfo.

În timp ce grupul energetic francez EDF se grăbește să repare reactoarele nucleare afectate de coroziune, măsurile „excepționale” din această iarnă ar putea include întreruperi localizate de electricitate dacă iarna este rece și planurile EDF sunt întârziate, a declarat Wargon.

„Dar nu vor fi tăieri de gaze pentru gospodării. Niciodată”, a spus ea.

Retailerul finlandez de energie Karhu Voima Oy a declarat că a cerut intrarea în faliment

Ministrul spaniol al Industriei, Reyes Maroto, a declarat că obligarea companiilor energointensive să închidă în timpul vârfurilor de consum este o opțiune valabilă în această iarnă, dacă va fi necesar.

Companiile ar fi compensate financiar, a spus ea într-un interviu acordat agenției spaniole de presă Europa Press, adăugând că nu este nevoie să se impună astfel de închideri acum.

Și finlandezii au fost avertizați de către operatorul rețelei naționale Fingrid că ar trebui să fie pregătiți pentru întreruperi de energie electrică.

Foto: Pixabay

Din cauza întreruperilor provocate pe întreg continentul, retailerul finlandez de energie Karhu Voima Oy a declarat că a cerut intrarea în faliment din cauza unei creșteri puternice a prețurilor la electricitate.

În prezent, depozitele europene de gaze sunt pline în proporție de 85,6%, iar în Germania stocurile sunt aproape 90%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe.

„Stocurile vor continua să se strângă în continuare, susținute de finalizarea lucrărilor de întreținere planificate și de creșterea fluxurilor norvegiene începând din această săptămână”, au declarat analiștii de la Energi Danmark într-o notă matinală.

Europa se întoarce în timp și cumpără cea mai mare cantitate de cărbune din ultimii ani

Între timp, importurile de cărbune termic ale Europei în 2022 ar putea fi cele mai mari din ultimii cel puțin patru ani, au spus analiștii.

Importurile europene de cărbune termic în acest an ar putea crește la aproximativ 100 de milioane de tone, cel mai mult din 2017, potrivit Noble Resources International Pte Ltd, în timp ce agenția de stabilire a prețurilor materiilor prime Argus se așteaptă ca livrările să atingă un maxim al ultimilor patru ani.

„Europa se întoarce în timp”, a declarat Rodrigo Echeverri, șeful departamentului de cercetare al Noble, în cadrul unei conferințe.

Prețul petrolului a scăzut luni cu peste 1%, presat de așteptările privind o cerere globală mai slabă și de întărirea dolarului american înaintea unei potențiale creșteri importante a ratei dobânzii, deși îngrijorările legate de ofertă au limitat declinul.

Urmăriți B1TV.ro și pe