Dan Suciu (BNR): Marile creșteri de prețuri sunt în urmă. Față de lunile care au trecut, putem avea și ieftiniri / Consumul a scăzut, dar rămâne motorul creșterii economice (VIDEO)

Dan Suciu (BNR): Marile creșteri de prețuri sunt în urmă. Față de lunile care au trecut, putem avea și ieftiniri / Consumul a scăzut, dar rămâne motorul creșterii economice (VIDEO)
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, susține că prețurile nu vor mai crește atât de mult ca până acum.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că dinamica de creștere a prețurilor în mod clar s-a mai diminuat și e posibil ca, față de lunile trecute, chiar să avem ieftiniri. Per total, marile scumpiri sunt în urmă deși, evident, la finele anului prețurile vor fi semnificativ mai mari decât în 2021. Cât despre consum, Suciu spune că acesta s-a mai temperat, dar rămâne principalul motor al creșterii economice românești.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Dan Suciu (BNR), despre creșterile de prețuri

„Față de anul trecut, vor mai crește sau sunt în continuare în creștere. Față de lunile care au trecut, aici putem avea și scăderi de prețuri.

Dinamica creșterii de prețuri e clar că s-a mai diminuat, marile creșteri sunt în urmă. Pe finalul anului prețurile, sunt semnificativ mai mari ca anul trecut, din păcate, că asta e situația, dar suntem într-un într-un proces care încet, încet începe să intre pe un alt făgaș.

Vedem cum va fi anul agricol, depinde și de dorința de consum a noastră și mai depindem și de importurile de alimente pe care le facem.
Avem un curs de schimb relativ stabil care face să nu importăm creșteri de prețuri”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR, pentru B1 TV.

Suciu: Consumul s-a mai temperat, dar rămâne motorul economiei românești

Scăderea consumul se manifestă deja, dar nu accentuat.

Consumul e în continuare principalul motor de creștere economică, iar România e și va fi anul acesta pe creștere economică, mai mică, dar e creștere”, a mai spus Dan Suciu.

În cadrul aceleiași emisiuni, acesta a susținut că inflația e acum pe un plafon, iar BNR prognozează o scădere ușoară a inflației în trimestrul următor și o scădere abruptă la anul, dacă vor fi menținute compensările. Suciu a ținut să precizeze că există, totuși, numeroase variabile și necunoscute.

Urmăriți B1TV.ro și pe