Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere

Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
Sursa FOTO: Pixabay.com

Furnizorii vor întârzia cu emiterea facturilor privind consumul pe luna septembrie, deoarece nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor, a anunțat marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Românii vor primi facturile la gaze și curent cu întârziere

Dana Dărăban a explicat că, OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie, iar furnizorii au nevoie de cel puțin 30 de zile pentru modificarea softurilor, potrivit DCNews.

„Cred că toți furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecție a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situații, la întârzieri.

Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările”, a declarat aceasta.

Furnizorii nu vor întrerupe activitatea de furnizare

„Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puțin afectat, pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere și pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile și la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor”, a explicat Dana Dărăban.

Cu toate acestea, directorul executiv al ACUE a sfătuit clienții care primesc o factură pe două-trei luni, pe care nu o pot plăti dintr-o singură dată, să discute cu furnizorul pentru eșalonarea plaților.

„Atunci când vor veni trei facturi, dacă este nevoie, furnizorii vor oferi și eșalonare”, a mai transmis aceasta.

Urmăriți B1TV.ro și pe