Daniel Chițoiu: Prețul gazelor va crește de la 1 iulie 2013

Daniel Chițoiu: Prețul gazelor va crește de la 1 iulie 2013

O altă decizie economică ce ar putea avea un impact major asupra românilor este noua creştere a preţului gazelor. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat că acest lucru ar urma să aibă loc de la 1 iulie 2013. Nu a menţionat însă exact procentul cu care se va mări costul unui metru cub de gaze.

Această scumpire care va avea efecte imediate în mai multe ramuri ale economiei, nu doar în buzunarul românilor, cred analiştii economici.

„Ele se vor resimţi în buzunarul cetăţeanului sau în profitul companiei pentru că ambele vor fi afectate. Această creştere de preţuri se va manifesta la companiile care vor folosi  gazul ca materie primă şi vor transfera în costurile de producţie acest nou cost”, a declarat analistul economic Ionel Blănculescu.

Singura veste bună, cred analiştii, este că efectul majorării preţului la gaze va fi unul lent.

„Din punct de vedere al efectului asupra consumatorului, acestea sunt estimate la 1%, nu ceva major. Doar prin 2018 vom putea să spunem ce ne-a afectat şi ce nu”, a mai spus Blănculescu.

Ultima dată, preţul gazelor a crescut pe 15 septembrie 2012. Atunci, preţurile au fost majorate cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali.

Se scumpesc gazele

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)