Datoria externă a României a crescut cu aproape 7 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului. La cât a ajuns

Datoria externă a României a crescut cu aproape 7 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului. La cât a ajuns

Datoria externă totală a României a ajuns la 133,6 miliarde euro, după ce, în perioada ianuarie-septembrie, a crescut cu 6,82 miliarde de euro, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

BNR, despre datoria externă a României

Datoria externă pe termen lung a ajuns la 97,814 miliarde de euro la 30 septembrie, adică 73,2% din totalul datoriei externe. Aceasta a înregistrat o creștere de 4,6% faţă de 31 decembrie 2020.

Datoria externă pe termen scurt era la 30 septembrie de 35,819 miliarde de euro, adică 26,8% din totalul datoriei externe, în creştere cu 7,7% faţă de 31 decembrie 2020.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 septembrie 2021 a fost de 90,9%. Spre comparație, pe 31 decembrie era de 90,3%.

În perioada ianuarie – septembrie, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 11,5 miliarde de euro. În același interval al anului trecut, acesta era de 7,83 miliarde de euro.

Balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 2,71 miliarde de euro, și respectiv 145 milioane euro.

Balanţa serviciilor şi cea a veniturilor secundare au înregistrat excedente mai mici cu 418 milioane euro, și respectiv cu 382 milioane euro.

„Deficitul balanței comerciale e într-o stare jalnică”

Încă din vară, profesorul Mircea Coșea avertiza asupra stării economiei românești. Acesta afirma că vom intra practic într-o perioadă de austeritate legală. Coșea a mai spus că avem un deficit bugetar și unul structural mari și că deficitul balanței comerciale „e într-o stare jalnică”.

„Sunt trei deficite care au început să fie vizibile și care arată starea reală a economiei românești. (…) Deficitul bugetar e foarte mare, iar în spatele lui e un deficit structural pe care nu putem să-l evităm. Există un deficit al contului curent care arată împrumuturi extrem de mari. (…) Deficitul balanței comerciale e într-o stare jalnică, crește permanent. Asta înseamnă că noi importăm aproape tot, că nu avem capacitatea să aproviziom piața cu niciun fel de bunuri”, afirma economistul, la acea vreme.