Datoria publică a explodat în România. Adrian Vasilescu: „Deficitul bugetar este mare în România. Suntem în procedura de deficit excesiv, singura țară din UE”

Datoria publică a explodat în România. Adrian Vasilescu: Deficitul bugetar este mare în România. Suntem în procedura de deficit excesiv, singura țară din UE
Adrian Vasilescu, BNR

Adrian Vasilescu, reprezentant BNR, a explicat marți în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin care sunt cauzele creșterii datoriei publice. Potrivit acestuia, împrumuturile acoperă deficitul, care a crescut la rândul său semnificativ:

„Datoria publică nu poate să contribuie la o expansiune a investițiilor în România. Nu are cum. În bună parte datoria publică este făcută pentru a acoperi deficitul bugetar, care se acoperă în exclusivitate din împrumuturi, unele interne, altele externe. Mulți se întreabă unde se duce datoria publică? În acoperirea deficitul bugetar. Este mare în România. Suntem în procedura de deficit excesiv, singura țară din UE.

Veniturile la buget sunt mici, raportate la PIB sunt 30%. Cu veniturile acestea nu putem face față. Nu putem da vina pe Ministerul de Finanțe, când Ministerul de Finanțe adună și plătește. Este vorba de societatea românească în ansamblu”, a explicat Adrian Vasilescu.

Pe de altă parte, acesta a spus că România nu este țara care se împrumută cel mai scump din regiune:

„Dacă în urmă cu doi ani noi ne împrumutam cu 9% și ungurii cu 2%, în amintirea multora a rămas această diferență. În momentul de  față ungurii se împrumută mai scump decât noi. Bulgaria o scoatem din evidență pentru că este ceea ce se numește Consiliul Monetar, are o constrângere financiară. Uneori când nu te poți împrumuta, și Bulgaria nu se poate împrumuta, e chiar rău”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)