Democrații nu sunt de acord cu Joe Biden care vrea să suspende temporar taxarea benzinei

Democrații nu sunt de acord cu Joe Biden care vrea să suspende temporar taxarea benzinei
Foto: Hepta/Abaca Press / Yuri Gripas/ABACA.

Unii democrați din partidul președintelui se opun ideii de a suspenda temporar taxa federală de 18 cenți pe benzină pentru a ajuta la reducerea cheltuielilor la pompă.

Biden nu e susținut în totalitate nici de propriul său partid

Parlamentarii democrați resping propunerea președintelui Joe Biden argumentând că companiile petroliere ar băga în buzunar economiile în loc să le transfere consumatorilor.
Rezistența din partea unor membri cheie ai propriului partid al lui Biden evidențiază viitorul incert al propunerii în Congres, chiar dacă inițial propunerea a fost primită cu entuziasm de guvernatorii democrați și de alți legislatori, potrivit Huffpost.

„Putem oferi familiilor doar o mică ușurare”, a declarat Biden la un eveniment care a avut loc miercuri. „Fac apel la companii să treacă fiecare bănuț din această reducere de 18 cenți către consumatori. Nu este momentul să facă profit”.
Anterior, senatorul Tom Carper, președintele comisiei pentru mediu și lucrări publice din Senat, a calificat propunerea drept „o metodă ineficientă”.

Și senatorul Mark Warner și-a exprimat scepticismul. Biden îndeamnă Congresul să adopte o suspendare pe timp de trei luni a taxei de 18,4 cenți pe galon pentru benzină și a celei de 24,4 cenți pe galon pentru motorină. Propunerea ar trebui să fie adoptată astfel încât să nu afecteze finanțarea proiectelor rutiere care se bazează pe veniturile din taxa federală pe benzină, a spus el. De asemenea, Biden face apel la guvernatori să suspende taxele de stat pe benzină. Mai mulți guvernatori republicani au luat deja măsuri în acest sens, inclusiv în Maryland, Virginia și Georgia.

În SUA benzina costă în jur de 5 dolari/galon

Prețul mediu al benzinei în SUA a oscilat în jurul a 5 dolari pe galon în această săptămână. Biden a pus o recentă creștere a prețurilor pe seama invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina și a sancțiunilor ulterioare impuse Rusiei – un argument întemeiat, chiar dacă prețul benzinei a crescut semnificativ chiar și înainte de invazie. De curând, Biden a declarat că ExxonMobil a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu pe spatele consumatorilor.

Capitoliul SUA, clădirea în care își desfășoară activitatea Congresul american. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / [email protected]

Un sondaj al Universității Quinnipiac publicat miercuri arată cât de dominant a devenit prețul gazelor ca problemă politică și economică. Aproape două treimi dintre americani au declarat că prețul benzinei este problema economică care îi îngrijorează cel mai mult în acest moment.

Iar 68% dintre americani au declarat că prețul în creștere a benzinei este o problemă oarecum gravă pentru familia lor, 55% au spus că acest preț i-a determinat să reducă cheltuielile gospodăriei și 40% au spus că i-a determinat să își schimbe planurile de vacanță.

Toate aceste nemulțumiri îi neliniștesc pe democrați cu privire la soarta lor în viitoarele alegeri de la mijlocul mandatului. Parlamentarii democrați vulnerabili, în special, fac presiuni de luni de zile pentru o scutire a taxei federale pe benzină. Economiștii au susținut că o astfel de măsură ar putea agrava și mai mult inflația.

Urmăriți B1TV.ro și pe