Deutsche Bank avertizează companiiele europene să nu se împrumute de la băncile americane și face o paralelă cu dependența de gazele rusești: „Vă vor abandona”

Deutsche Bank avertizează companiiele europene să nu se împrumute de la băncile americane și face o paralelă cu dependența de gazele rusești: Vă vor abandona
Deutsche Bank avertizează companiiele europene să nu se împrumute de la băncile americane și face o paralelă cu dependența europeană de gazele rusești: "Vă vor abandona" - sursă foto: captură YT

Deutsche Bank din Germania a transmis un avertisment dur companiilor europene care se împrumută de la creditorii americani: Aceștia vă vor abandona când vremurile vor deveni dificile.

Avertismentul, expus într-un interviu cu Fabrizio Campelli, membru al consiliului de administrație al Deutsche Bank, este cea mai recentă escaladare a luptei cu băncile americane.

El vine într-un moment în care unitatea de corporate banking a celui mai mare creditor german vede o revenire în ultima parte a procesului de restructurare.

„O serie de corporații europene își dau deja seama de riscuri” – a spus Campelli și a adăugat că băncile americane „tind să flexibilizeze împrumuturile în sus și în jos în funcție de circumstanțe”.

În 2021, băncile americane au acaparat 35% dintre veniturile obținute din împrumuturi acordate companiilor germane

Anul trecut, cinci dintre cele mai mari bănci americane – JPMorgan, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs și Citigroup – au acaparat împreună 35% din veniturile obținute din împrumuturile acordate de companiile germane, în creștere de la 18% cu zece ani înainte, arată datele Dealogic, citate de Reuters.

Directorul executiv al Deutsche Bank, Christian Sewing, a avertizat recent asupra „pericolului” dependenței europene de băncile străine, comparând amenințarea cu dependența regiunii de străini pentru energie.

Deutsche Bank a subliniat de mult timp necesitatea ca Europa să aibă bănci puternice pentru a concura cu concurenții americani și chinezi, dar ultima retorică semnalează un ton mai agresiv.

Campelli a cerut o „abordare concertată” din partea politicienilor și a autorităților de reglementare pentru a sprijini băncile europene.

Băncile americane resping criticile

JPMorgan, acum una dintre cele mai mari bănci din Germania, spune că este implicată în economia europeană.

Stefan Behr, șeful operațiunilor JPMorgan în Europa, a declarat pentru Reuters că nu a văzut nicio împotrivire la expansiunea băncii în Germania și a precizat că „multe dintre băncile germane lucrează cu noi la tranzacții, precum și faptul că suntem un partener bancar pentru ele”.

Foto: ImagineChina / dycj

„Există concurență pentru fiecare afacere. Și când nu o câștigă, sunt sigur că nu sunt fericiți din această cauză, așa cum nici noi nu suntem fericiți dacă pierdem un mandat”, a spus Behr.

Șeful Citigroup în Germania, Stefan Hafke, a declarat pentru Reuters că baza de clienți din Germania este formată din „relații durabile, pe termen foarte lung”.

El a spus că își dorește bănci europene puternice în Germania și a respins ideea de a fi o simplă bancă americană. „Operăm pe picior de egalitate cu oricine altcineva”, a spus el.

Goldman, al cărui număr de angajați în Germania a crescut în ultimii ani, a refuzat să comenteze. Morgan Stanley nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Bank of America a declarat că Germania este extrem de importantă pentru strategia sa: „Nu ne gândim să ne retragem”.

Urmăriți B1TV.ro și pe