După seceta groaznică din vară, căldurile de acum aduc şi dăunători care distrug şi puţinul rămas din culturile de toamnă. În anii cu temperaturi normale, n-ar fi rezistat la ger.
Fermierii care nu vor să își piardă culturile se pregătesc de primele tratamente cu insecticide, iar asta înseamnă cheltuieli mari mari, care apoi se vor regăsi în preţurile la raft.
În livezile de meri, efectele vremii nefiresc de calde se văd pe trunchiul fiecărui pom. Sunt insecte dăunătoare care s-au înmulţit excesiv tocmai din cauza temperaturilor.
„În momentul în care temperaturile persistă peste 0 şi în toata perioada asta nu există temperaturi nocturne, diurne sub limita de -10, -15 grade, probabilitatea este foarte mare ca foarte multe larve să rămână viabile şi să îşi reia ciclul normal de viaţă”, a explicat pentru Observator, Felix Odină, producător
Imaginile de pe câmp îi îngrozesc pe agricultori. Cea mai afectată e cultura de rapiţă pentru că nici nu se poate interveni.
În orice caz, oamenii trebuie să se apuce de tratamente pentru culturi mult mai devreme decât planificaseră. Asta înseamnă bani pierduţi.
Fermierii vor trebui să facă cheltuieli suplimentare pentru achiziţionarea de pesticide, în vederea combaterii acestor dăunători. Preţul s-a majorat de la 10, până la 30 la sută.
Pe lângă insecte, specialiștii spun că vremea favorizează și înmulțirea necontrolată a rozătoarelor, un alt pericol pentru culturile de câmp.