Economista şefă a Băncii Mondiale este sceptică în ceea ce priveşte posibilitatea ca SUA şi alte state ale lumii să evite o recesiune

Economista şefă a Băncii Mondiale este sceptică în ceea ce priveşte posibilitatea ca SUA şi alte state ale lumii să evite o recesiune
Sursa foto: Pixabay

SUA şi alte state ale lumii nu pot evita o recesiune, având în vedere inflaţia ridicată, creşterile bruşte ale dobânzilor şi încetinirea creşterii economice în China, sunt concluziile economistei şefe a Băncii Mondiale, Carmen Reinhart.

Avertisment de la Banca Mondială privind o recesiune

”Ceea ce îngrijorează pe toată lumea este că toate riscurile sunt de scădere”, a declarat Reinhart pentru Reuters.

Criza financiară globală din 2008-2009 a afectat în mare parte o serie de economii avansate, iar China la acea vreme era un mare motor de creştere, dar această criză este mult mai amplă, în timp ce creşterea Chinei nu mai este de două cifre, a spus ea.

Banca Mondială şi-a redus luna aceasta prognoza de creştere globală cu aproape o treime, până la 2,9% pentru 2022, avertizând că războiul Rusiei în Ucraina s-a adăugat pagubelor cauzate de pandemia de Covid-19, iar multe ţări se confruntă acum cu recesiune.

Întrebată dacă o recesiune ar putea fi evitată în Statele Unite sau la nivel global, Reinhart a spus: ”Sunt destul de sceptică. La mijlocul anilor 1990, sub preşedintele (Fed) (Alan) Greenspan, am avut o aterizare uşoară, dar preocuparea privind inflaţia la acea vreme era în jur de 3%, nu în jur de 8,5%. Nu este ca şi cum ai putea indica o mulţime de episoade de înăsprire semnificativă a Fed care nu au afectat economia.”

FMI nu se aşteaptă la o recesiune în economiile dezvoltate

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a transmis că nu se aşteaptă la o recesiune a marilor economii globale, dar totodată nu o poate exclude, informează Reuters.

Șeful FMI a fost întrebată la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos dacă se aşteaptă la o recesiune: „Nu, nu în acest moment. Dar asta nu înseamnă că iese din discuţie”.

Perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit de când FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei globale în 2022, din cauza războiului din Ucraina, a încetinirii Chinei şi a şocului preţurilor pe plan mondial, în special la produsele alimentare, potrivit sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe