Este simplu și îți reduce factura: iată cum ai putea să nu depășești pragul lunar de 255 kilowați

Este simplu și îți reduce factura: iată cum ai putea să nu depășești pragul lunar de 255 kilowați
foto: Pixabay

Dincolo de știrile alarmiste referitoare la creșterea facturilor la electricitate, specialiștii susțin că o bună gestionare a aparatelor electrocasnice ar putea salva economiile românilor.

Primul pas este cunoașterea celor mai mari consumatori din gospodăria fiecăruia iar apoi modul cum poate fi redus consumul în fiecare caz.

Astfel, multor cetățeni le va fi mai ușor să se mențină sub consumul celor 255 de kilowaţi(kW) lunar la energie electrică, plafonul impus de Guvern, ca să beneficieze de reducere.

Andrei Orban, specialist în energie, a realizat o sinteză, pentru Antena 3, despre cum ar putea românii să treacă mai ușor perioada scumpirilor la energie analizând aparatura din principalele încăperi ale unei locuințe obișnuite.

Nu frigiderul este marele consumator

Conform surselor amintite, nu frigiderul este „vinovatul” din consumul unei bucătorii: acesta consumă cam 42 kW, mediu, pe lună. Cea mai mare pagubă în faxctură o face însă plita electrică și mulți se gândesc să renunțe la ea în perioada crizei energetice: consumă în jur de 120 de kW, lunar.

De amintit și consumul  lunar al celorlalte aparate de bucătărie: mașina de spălat vase( 18 kW), cuptorul electric( 66 kW).

Iluminatul cu LED, cel mai avantajos pentru facturile scăzute

Statisticile spun că o treime din cei 255 kW este compusă din consumul iluminatului. Astfel că becurile trebuie schimbate neapărat cu cele cu LED, de 10 ori mai eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit sursei citate, scoaterea din priză a unor aparate contribuie la reducerea facturilor; cuptorul cu microunde (care are tot felul de display-uri, LED-uri), televizorul (LED), imprimanta sau chiar încărcătoarele de telefon dacă le lăsăm în priză vor consuma și trebuie scoase pentru că „au un consum inerent”, a precizat Andrei Orban.

Mașina de spălat consumă cu jumătate mai puțin dacă temperatura este scăzută

Printre aparatele din acest spațiu, televizorul consumă 22,5 kW iar aerul condiționat are un consum de aproximativ 60 de kWh.

„Trebuie să îl folosim la o temperatură mai scăzută. Şi o diferență de un grad, de exemplu, de la 22 la 23 de grade, înseamnă o diferență de consum în minus de aproape 15%”, precizează Andrei Orban.

Consumul mașinii de spălat depinde de temperatura selectată: de exemplu, la 60 grade, acesta ar fi de 80 de kWh iar la 40 de grade sau chiar mai puțin, reducerea este aproape la jumătate, a susținut specialistul amintit pentru Antena #

Urmăriți B1TV.ro și pe