Explozia prețurilor la benzină și motorină, explicată de Adrian Negrescu: „A fost un caz clasic de manipulare”

Explozia prețurilor la benzină și motorină, explicată de Adrian Negrescu: „A fost un caz clasic de manipulare
Foto: Stefan Etves / Facebook

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat joi, pentru B1 TV, cum s-a iscat, de fapt, nebunia prețurilor la carburanți, de miercuri.

Totul a început după ce un mare furnizor de combustibil a ridicat artificial prețurile, imaginea a devenit rapid virală, ceea ce a provocat panică în rândul populației.

„A fost un caz clasic de manipulare. A existat un furnizor care a încercat să recupereze din piața vestică, pe fondul plafonării prețurilor din țara vecină (n.r. – Ungaria). Apoi, s-au raliat și ceilalți, pe acest val de cerere foarte mare. Nu este posibil ca de la o oră la alta să crești prețurile fără să anunți autoritățile. 

Să nu uităm că benzina și motorina sunt extrem de importante, țin de siguranța economică. Nu poți lăsa o companie să stabilească astfel de prețuri, fără ca autoritățile să nu intervină”, a declarat Negrescu.

Avertismentul lui Adrian Negrescu: „Toți vor încerca să speculeze astfel de momente”

În opinia expertului, astfel de situații s-ar mai putea repeta în România, pe fondul recesiunii prognozate.

„Nu avem nicio garanție că aceste lucruri nu se vor mai repeta. 

Aceste fake news-uri (n.r. – imaginile postate în social media cu prețuri astronomice la carburanți) vor continua, se vor duce în zona de alimente de bază, în zona de marketuri.

Trebuie să fim pregătiți, să deschidem ochii, ca să nu deschidem punga. Toți vor încerca să speculeze astfel de momente. Se pot face bani în câteva ore, pentru că autoritățile sunt slabe”, a mai atenționat Adrian Negrescu.

Între timp, prețul barilului de petrol este în continuă scădere. Adrian Cîciu, ministrul de Finanțe, a promis soluții ferme și rapide.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:32 - Mihai Morar, la un pas de tragedie. Prezentatorul a fost în Capra, înainte să fie lovită de avalanșă
11:29 - Tragedie în Franța: șapte copii și mama lor au murit într-un incendiu
11:29 - Kamara, despre relația pe care o are cu Andrei Ștefănescu, colegul său din trupa Alb Negru: „Sperăm să reactivăm și mai bine povestea”
11:01 - Irina Nicolae a transmis un mesaj dur, după ce nu a fost invitată la reuniunea trupei A.S.I.A.:„Mi se pare degradant și înjositor. Mi-am cumpărat eu un bilet online, să fiu în sală”
11:00 - Simona Halep, suspendată până la vară! Patrick Mouratoglou a dat-o de gol pe campioana României
10:59 - România va achiziționa tehnică de luptă mondernă din Coreea de Sud: obuzierele K9 și K239 Chunmoo, pe lista discuțiilor
10:51 - Reacția Poliției Române după ce agenții s-au plâns că noile uniforme sunt „de cea mai proasta calitate”. IGPR dă de înțeles că polițiștii nu știu să le poarte (FOTO)
10:29 - Prima Doamnă a Ucrainei împlinește 45 de ani. Ce mesaj i-a lăsat Volodimir Zelenski: „Mă faci mai puternic”
10:27 - Simona Pătruleasa, despre cea mai mare provocare din viața ei: „Medicii îmi spuneau că este imposibil”. Ce sacrificii a făcut vedeta în urmă cu 12 ani pentru a deveni mamă
10:19 - Cutremur de 7,8 grade în Turcia, resimțit şi în Siria, Liban şi Cipru: Sute de morți, mii de răniți. Seismul a fost urmat de 42 de replici / Turcia cere ajutor internațional. România trimite salvatori (VIDEO)