FMI: Prețul gazelor naturale va crește cu 5% pentru populație și 10% pentru firme, de luna viitoare

FMI: Prețul gazelor naturale va crește cu 5% pentru populație și 10% pentru firme, de luna viitoare
Foto: ghimpele.ro

Din septembrie, prețul gazelor naturale va crește cu cinci procente pentru populație și 10 procente pentru firme, deoarece creșterea costurilor nu a fost transferată în prețurile finale în ultimii ani, a anunțat șeful misiunii Fondului Monetar Internațional de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.

„Foile de parcurs pentru gaze și electricitate nu s-au devansat […] Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc, atunci vor trece în prețurile finale. Această formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea prețurilor la gaze în raport cu creșterea costurilor, ceea ce ar fi trebui dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezintă o corecție a lipsei de ajustare a preturilor din trecut,” a declarat acesta marți, conform Mediafax.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat la finele lunii iunie un calendar de creștere a prețurilor, care însă nu includea modificări ale tarifelor pentru anul în curs.

Conform datelor anunțate de ANRE, prețul gazelor livrate populației va crește cu 10 procente în 2013 și 2014. Apoi, în perioda 2015-1018, creșterea va fi de 12 la sută pe an, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate. Liberalizarea pieței energiei va începe în septembrie, cu clienții industriali.

Eliminarea prețurilor reglementate în domeniul gazelor și energiei a fost solicitată autorităților române de FMI.