Germania vrea puterea peste tot în Europa: Nemții se pregătesc să preia președinția Băncii Central Europene din 2019

Germania vrea puterea peste tot în Europa: Nemții se pregătesc să preia președinția Băncii Central Europene din 2019

Germania s-a impus cu ușurință în mandatul cancelarului Angela Merkel ca principalul lider al Europei, iar acum încearcă să preia puterea în cât mai multe instituții cu putință.

Guvernul german dorește ca șeful băncii centrale germane Jens Weidmann să devină următorul preşedinte al Băncii Centrale Europene începând din 2019 când se termină mandatulu actualui șef BCE, Mario Draghi, scrie ZF.

Banca Central Europeană s-a impus în timpul crizei din deceniul trecut drept salvatorul Uniunii prin programele sale de ajutorare a băncilor și economiilor slabe din zona euro.

Luni, miniştrii de finanţe din Germania şi Franţa au convenit să întărească zona euro printr-o integrare mai în profunzime: prin convergenţă bugetară, coordonarea politi­cilor economice şi proiecte de investiţii comune.

Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble cred că a venit vremea ca un neamţ să conducă BCE şi şi-au ales deja candidatul favorit. Potrivit Handelsblatt, guvernul german lucrează la un plan pentru ca Jens Weidmann, şeful Bundesbank, să-i succeadă actualului preşedinte BCE Mario Draghi când mandatul italianului expiră în 2019.

Pentru a își îndeplini acest plan fără a primi critici din partea țărilor sud-europene, Germania intenționează să îl susțină pe spaniolul Luis de Guindos pentru funcția de vicepreședinte, dar anumite surse susțin că acest lucru nu va fi destul ci va mai trebui să facă și alte concesii economice și monetare.

Pe lângă neamțul Weidmann, și șeful băncii central franceze Francois Villeroy de Galhau este văzut cu șanse importante pentru preluare șefii BCE.De-a lungul existenței, Banca Central Europeană a fost condusă de persoane Olanda, Franța sau Italia.